Ciasto kruche z delikatną pianką budyniową i jagodami

4.5 (184 ocen)

Przepis znalazłam w internecie i trochę go zmodyfikowałam

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    ok. 2,5 szklanki mąki pszennej
    5 żółtek
    250 g zimnego masła lub margaryny
    ok. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ok. 0,5 szklanki cukru

    Pianka:
    5 białek
    2 opakowania budyniu waniliowego
    1 szklanka cukru
    3 łyżeczki cukru wanilinowego

    Dodatkowo:
    Jagody (mogą być świeże lub mrożone)
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kruche z delikatną pianką budyniową i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:

    Do miski wsypujemy mąkę.
    Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka wlewamy do miski z mąką a białka do drugiej. Do miski z mąką i żółtkami dodajemy pozostałe składniki tj. masło, proszek dopieczenia, cukier. Zagniatamy. Powstałe ciasto dzielmy na 2 części : 70% i 30%. Wkładamy do zamrażarki na ok. 1,5 godziny.
    Po upływie tego czasu wyjmujemy większą część ciasta i wyklejamy nią blachę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 20 min.

  • 2. Pianka:

    Gdy wstawimy ciasto kruche do pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę.
    Gdy białka są już ubite wsypujemy partiami cukier wciąż ubijając, następnie wsypujemy budyń (w proszku) i ubijamy.
  • 3. Po wyjęciu ciasta z piekarnika wylewamy na nie piankę i rozprowadzamy równomiernie, następnie na pianę układamy jagody.
    Wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażarki i ścieramy na tarce (duże oczka) tworząc kruszonkę.

    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 min.

Porady

Zamiast jagód można dodać inne owoce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować