Ciasto kruche z delikatną pianką budyniową i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Do miski wsypujemy mąkę.
Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka wlewamy do miski z mąką a białka do drugiej. Do miski z mąką i żółtkami dodajemy pozostałe składniki tj. masło, proszek dopieczenia, cukier. Zagniatamy. Powstałe ciasto dzielmy na 2 części : 70% i 30%. Wkładamy do zamrażarki na ok. 1,5 godziny.
Po upływie tego czasu wyjmujemy większą część ciasta i wyklejamy nią blachę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 20 min.
2.Pianka:
Gdy wstawimy ciasto kruche do pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę.
Gdy białka są już ubite wsypujemy partiami cukier wciąż ubijając, następnie wsypujemy budyń (w proszku) i ubijamy.
3.Po wyjęciu ciasta z piekarnika wylewamy na nie piankę i rozprowadzamy równomiernie, następnie na pianę układamy jagody.
Wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażarki i ścieramy na tarce (duże oczka) tworząc kruszonkę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 min.
Komentarze