Ciasto kruche z czerwonymi porzeczkami, bezą i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Półkruche maślane ciasto, przełożone kwaśnymi porzeczkami z delikatną bezową pianką i chrupką kruszonką.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm

    Ciasto półkruche

    zimne masło 82 % tł. 100 g
    margaryna np. Kasia 100 g
    szczypta soli
    cukier puder 100 g
    proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
    mąka pszenna ok. 350 – 370 g
    żółtka z 3 jaj
    śmietana 18 % 1 kopiasta łyżka
    Piana

    białka z 3 jaj
    cukier kryształ 100 g
    skrobia ziemniaczana 2 łyżki
    ponadto czerwona porzeczka 400 g, kruszonka , cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciasto

Ciasto kruche z czerwonymi porzeczkami, bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski. Zimne masło pokroić w kostkę dodać do mąki z cukrem, żółtkami, śmietaną. Wszystkie składniki posiekać nożem lub siekaczem, następnie przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto zagnieść do momentu uzyskania elastycznego i gładkiego w dotyku. Następnie podzielić na dwie części z czego jedną nieco większą z przeznaczeniem na spód, mniejszą owinąć folią spożywczą i schłodzić 30 minut w zamrażarce. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną i posypaną bułką tartą. Wierzch nakłuć widelcem i zapiec w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 200 °C przez 10-15 minut, aż się zarumieni. Upieczony spód odstawić do wystygnięcia. Owoce umyć, usunąć łodyżki ( za pomocą widelca będzie sprawnie i szybko ). Białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier stale miksując. Skrobię ziemniaczaną dodać na końcu, zmiksować do połączenia składników. Owoce wyłożyć na spód ciasta, przykryć pianą. Drugą część ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki. Piec przez 20-30 minut w temperaturze 180-190 °C, ciasto posypać kruszonką 10-15 minut przed końcem pieczenia. Upieczone ciasto wyjąć od razu z piekarnika, wystudzić na kratce. Przed podaniem można oprószyć dodatkowo cukrem pudrem.

    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować