Ciasto kruche z czerwonymi porzeczkami, bezą i kruszonką

  • wyświetlono: 305 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Półkruche maślane ciasto, przełożone kwaśnymi porzeczkami z delikatną bezową pianką i chrupką kruszonką.

IMG_20170910_124019_602
  • 70min

Składniki

Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm

Ciasto półkruche

zimne masło 82 % tł. 100 g
margaryna np. Kasia 100 g
szczypta soli
cukier puder 100 g
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
mąka pszenna ok. 350 – 370 g
żółtka z 3 jaj
śmietana 18 % 1 kopiasta łyżka
Piana

białka z 3 jaj
cukier kryształ 100 g
skrobia ziemniaczana 2 łyżki
ponadto czerwona porzeczka 400 g, kruszonka , cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto kruche z czerwonymi porzeczkami, bezą i kruszonką

  • 1. Przygotowanie

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski. Zimne masło pokroić w kostkę dodać do mąki z cukrem, żółtkami, śmietaną. Wszystkie składniki posiekać nożem lub siekaczem, następnie przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto zagnieść do momentu uzyskania elastycznego i gładkiego w dotyku. Następnie podzielić na dwie części z czego jedną nieco większą z przeznaczeniem na spód, mniejszą owinąć folią spożywczą i schłodzić 30 minut w zamrażarce. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną i posypaną bułką tartą. Wierzch nakłuć widelcem i zapiec w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 200 °C przez 10-15 minut, aż się zarumieni. Upieczony spód odstawić do wystygnięcia. Owoce umyć, usunąć łodyżki ( za pomocą widelca będzie sprawnie i szybko ). Białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier stale miksując. Skrobię ziemniaczaną dodać na końcu, zmiksować do połączenia składników. Owoce wyłożyć na spód ciasta, przykryć pianą. Drugą część ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki. Piec przez 20-30 minut w temperaturze 180-190 °C, ciasto posypać kruszonką 10-15 minut przed końcem pieczenia. Upieczone ciasto wyjąć od razu z piekarnika, wystudzić na kratce. Przed podaniem można oprószyć dodatkowo cukrem pudrem.

    Smacznego,

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakikruche ciastociastaciasto z czerwoną porzeczkąCiasto kruche z czerwonymi porzeczkami bezą i kruszonką

Komentarze

Podobne przepisy

KRUCHE CIASTO Z PORZECZKAMI, BEZOWĄ KOŁDERKĄ I KRUSZONKĄ

Dodane przez: duusia95

KRUCHE CIASTO Z PORZECZKAMI, BEZOWĄ KOŁDERKĄ...

Przepyszne ciasto, które równie...

Ciasto kruche z bezą i rabarbarem

Dodane przez: 2milutka

Ciasto kruche z bezą i rabarbarem

Proste do wykonania, aromatyczne,...

image-0ae6c8o

Dodane przez: Słodkamuffinka

Kruche ciasto z śliwkami i bezą budyniową

No to czas na śliwki;) Kolejne...

PLEŚNIAK IDEALNY - kruche ciasto z dżemem porzeczkowym i bezą

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pleśniak idealny - kruche ciasto z dżemem...

Ciasto pleśniak to jeden z pewniaków,...

Upieczone ciasto.

Dodane przez: eva3075

CIASTO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ

Polecam szybkie i bardzo dobre...

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką i różowym lukrem

Dodane przez: akrobatka22

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką i różowym...

To ciasto jest znakomite na upalne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE