CIASTO KRUCHE Z BUDYNIEM I MALINAMI

4.49 (166 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie ciasto, idealne do kawy

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE
    - kostka margaryny
    - 300g mąki pszennej
    - 100g cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki śmietany
    - 2 żółtka

    KRUSZONKA
    - 1/2 kostki margaryny
    - 3/4 szkl. mąki pszennej
    - 1/2 szkl. cukru
    - cukier wanilinowy

    DODATKOWO
    - 4 szklanki malin
    - 2 budynie śmietankowe
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kruche z budyniem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto kruche: do mąki dodać proszek do pieczenia, pokrojoną w kosteczkę zimną margarynę oraz cukier. Następnie dodać 2 żółtka i zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 30min.
    Po tym czasie formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i rozłożyć je na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy placek.
    Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

    Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki rozdrobnić palcami, do momentu aż powstanie kruszonka.

    Przygotować budyń: budynie wykonać według instrukcji na opakowaniu. Lekko ostudzić i wylać na podpieczone ciasto. Naastępnie wyłożyć maliny i przykryć je kruszonką. Ciasto piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować