Ciasto kruche z budyniem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść ciasto kruche: do mąki dodać proszek do pieczenia, pokrojoną w kosteczkę zimną margarynę oraz cukier. Następnie dodać 2 żółtka i zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 30min.
Po tym czasie formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i rozłożyć je na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy placek.
Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki rozdrobnić palcami, do momentu aż powstanie kruszonka.
Przygotować budyń: budynie wykonać według instrukcji na opakowaniu. Lekko ostudzić i wylać na podpieczone ciasto. Naastępnie wyłożyć maliny i przykryć je kruszonką. Ciasto piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze