Ciasto kruche gruszkowo-jabłkowe

4.46 (200 ocen)

  • 15 min

Kruchy spód na to jabłuszka i gruszki z odrobiną cynamonu . Na wierzch starte kruche ciasto i dużo cukru pudru. Pycha na zimowy wieczór.

  • 15 min

Składniki:

  • 1kg jabłek

    1 kg gruszek

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1/2 kg mąki

    1/2 szklanki cukru pudru

    cukier waniliowy

    4 żółtka
Wystaw ocenę:

4.46 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kruche gruszkowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wsypujemy 1/2 kg mąki dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia , jeden cukier waniliowy ,lekko mieszamy. Dodajemy pokrojone masło 200g . Siekamy nożem. Dodajemy 1/2 szklanki cukru pudru. siekamy dalej. Następnie dodajemy 4 żółtka i wyrabiamy ciasto. Ciasto przecinamy na pół. Chłodzimy ok 30 min . Jedną część rozwałkowujemy i wkładamy do blaszki. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 7 min.
  • 2. Piekarnik rozgrzany do 180 stopni. Jabłka i gruszki ścieramy na tarce dodajemy odrobiną cynamonu. Wkładamy na podpieczony spód. Resztę ciasta zacieramy na tarce duże oczka. Wkładamy z powrotem do piekarnika na ok 40 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować