Ciasto kruche

0 (0 ocen)

  • 15 min

Prosty w wykonaniu i do tego szybki przepis na ciasto kruche np. na tartę .

  • 15 min

Składniki:

  • -200g mąki ja dałam pszenną
    -100g masła - zimnego :)
    -1 łyżka wody
    - szczypta soli

Ciasto kruche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blat przesypujemy przez sito mąkę , robimy kopczyk wlewamy wodę i dodajemy masło ( wyrabiamy) ale nie zbyt długo aby ciasto się nam nie rozsypywało .
    Zawijamy w folię i teraz mamy dwie opcje albo na 15 minut do zamrażalnika albo na 40 - 60 minut do lodówki a wszystko po to aby ciasto było zimne .
    Ja wkładam do lodówki , w międzyczasie zajmuję się przygotowaniem farszu :)

Porady

Jeżeli robicie tartę , ciasto wyłożone poprzekłuwajcie widelcem aby uwolnić powietrze .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy