1.Na początku przygotowujemy karmel - na suchą patelnię wysypujemy pół szklanki cukru i podgrzewamy aż się rozpuści. Podczas rozpuszczania mieszamy od czasu do czasu, kiedy się rozpuści , dodajemy do niego pół szklanki wody i mieszamy. Odstawiamy karmel do wystudzenia.
2.Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy do niej cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy wystudzony karmel i ponownie delikatnie mieszamy, żeby ciasto nam nie opadło.
3.Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką prostokątnej blaszki
4.Pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyjęciu ciasta z piekarnia, studzimy je i przekrawamy na pół.
5.Przygotowujemy krem - śmietankę ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dodając do niej cukier puder, cukier waniliowy i śmietan fixy. Pierwszy blat ciasta pokrywamy kremem śmietanowym i przykrywamy drugim blatem. Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową z puszki i obsypujemy migdałami
Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Porady
Aby wzmocnić smak można skropić biszkopt kawą zbożową
Komentarze