Ciasto Kropkowiec z galaretkami

4.49 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Efektowny przekładaniec.

Składniki:

  • Biszkopt: 5 łyżek maku
    ● 8 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1 szkl. mąki krupczat.
    ● 1 szkl. mąki ziemn.
    Ciasto: 2 żółtka
    ● 2 szkl. mąki krupczatki
    ● 3/4 kostki margaryny
    ● 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    ● 2 łyżki miodu
    Krem: kostka masła
    ● 2 op. budyniu śmietan.
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 1/2 l mleka
    Masa: łyżka masła
    ● galaretka agrestowa
    ● galaretka brzoskwiniowa
    ● 1 kg jabłek (szara reneta)
    Oraz: polewa czekol.
    ● 1 i 1/2 szkl. soku brzoskwiniowego
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto kropkowiec z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem. Miksujemy z żółtkami, mąkami, proszkiem i makiem. Dzielimy na 2 części. Pieczemy osobno 30 minut w wyłożonej pergaminem formie (40x25 cm) w 180 °C. Nasączamy sokiem.
  • 2. Ciasto: margarynę siekamy z mąką wymieszaną z sodą. Dodajemy miód, żółtka i zagniatamy. Rozwałkowujemy, przekładamy do formy i pieczemy 25 minut w 180 °C.
  • 3. Krem: masło ucieramy. Dodajemy, ciągle ucierając, ugotowany na mleku z cukrem i przestudzony budyń.
  • 4. Masa: jabłka obieramy, kroimy w kawałki i przesmażamy na maśle. Dzielimy na pół. Jedną część mieszamy z galaretką brzoskwiniową, drugą z agrestową. Chłodzimy.
  • 5. Układamy warstwami: biszkopt, 1/2 kremu, masę agrestową, ciasto, 1/2 kremu, masę brzoskwiniową, biszkopt. Wierzch smarujemy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować