Ciasto kropkowiec z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy z cukrem. Miksujemy z żółtkami, mąkami, proszkiem i makiem. Dzielimy na 2 części. Pieczemy osobno 30 minut w wyłożonej pergaminem formie (40x25 cm) w 180 °C. Nasączamy sokiem.
2.Ciasto: margarynę siekamy z mąką wymieszaną z sodą. Dodajemy miód, żółtka i zagniatamy. Rozwałkowujemy, przekładamy do formy i pieczemy 25 minut w 180 °C.
3.Krem: masło ucieramy. Dodajemy, ciągle ucierając, ugotowany na mleku z cukrem i przestudzony budyń.
4.Masa: jabłka obieramy, kroimy w kawałki i przesmażamy na maśle. Dzielimy na pół. Jedną część mieszamy z galaretką brzoskwiniową, drugą z agrestową. Chłodzimy.
Komentarze