Ciasto kremowo-jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto jest pracochłonne ale warto,bo jest pyszne

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2,5szklanki mąki
    150g margaryny
    2 łyżki miodu
    2łyżki kwaśnej śmietany 100g cukru
    1jajko,łyżeczka sody
    Biszkopt :
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    1szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    barwniki spożywcze(czerwony,zielony,żółty)
    Masa budyniowa:
    1 kostka margaryny
    150g cukru
    1/2litra mleka
    2 budynie śmietankowe
    Masa jabłkowa:
    1kg jabłek
    pół szklanki cukru
    galaretka czerwona
    galaretka zielona

Ciasto kremowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto.Podzielić na 2 części i upiec placki w temp.180stopni,przez 40 minut.
    biszkopt:
    jajka ubijamy z cukrem,dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.ciasto dzielimy na 3 części i dodajemy barwniki,wykładamy na przemian kolorami,pieczemy 30 minut.
    Masa budyniowa:
    budyń gotujemy,studzimy,ucieramy z margaryną.
    Masa jabłkowa:
    Jabłka obieramy,ścieramy na tarce na grubych oczkach,dodajemy cukier,dodajemy pół szklanki wody i dusimy 10 minut,następnie dzielimy na 2 części,do jednej dodajemy galaretkę czerwona do drugiej zieloną,zostawiamy do przestudzenia i tężenia.
    Na ciasto kruche wykładamy połowę kremu,na krem masę jabłkową zieloną,na masę jabłkową kolorowy biszkopt,na biszkopt resztę masy budyniowej,masę budyniową masę jabłkową czerwoną,przykrywamy plackiem kruchym.Polewamy polewą.

Komentarze

Podobne przepisy