Ciasto kremowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miękką margarynę,
cukier puder, jajka i śmietanę.
Wyrobić w misce ciasto, potem zagnieść na stolnicy.
Podzielić ciasto na połowę.
Jedną część rozwałkować, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
Drugą część ciasta schłodzić w lodówce.
Ciasto na brytfance posypać grubszą warstwą bułki tartej.
2.Posiekany rabarbar posypać cukrem, wymieszać i odstawić, żeby puścił sok. Dać na sitko.Jak ocieknie sok, obsypać rabarbar bułką tartą i suchą żelatyną. Wymieszać.
Ugotować budyń z podanych składników.
3.Na ciasto w blaszce rozłożyć równo rabarbar.
Na rabarbar wyłożyć gorący budyń i wyrównać powierzchnię.
Na budyń równą warstwą zetrzeć na ratce o dużych oczkach drugą część ciasta (z lodówki).
4.Ciasto piec w temperaturze 180*C około 50 minut.
Po upieczeniu, wyjąć z piekarnika (nie wyciągać z blaszki) i odstawić do ostudzenia i stężenia warstwy rabarbaru i budyniu.
Po wystudzeniu, ciasto posypać cukrem pudrem.
Porady
Do tego ciasta można dać inne sezonowe owoce lub mrożone w okresie zimowym.
Komentarze