Ciasto kremowe z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto dodając więcej mleka lub mąki w zależności od potrzeby.Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części.Każdą z części rozwałkować na wielkość blachy piekarnikowej o wymiarach 38 x 32.Piec około 5 minut w temperaturze 180 C każdą część oddzielnie.Jak placek zaczyna się robić brązowy na brzegach należy go wyjąć.
2.Krem
Kaszę manną wymieszać z 200 ml zimnego mleka.Pozostałe 500 ml mleka zagotować zmieszane z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Zagotowane mleko zdjąć z ognia i dodać kaszę mieszając.Postawić na ogniu,gotować do zgęstnienia.Wystudzić.Ubić masło,dodawać po trochę kaszę manną i sok z cytryny.
3.Dżem dyniowy przełożyć do rondla,dodać galaretkę pomarańczową i podgrzewać do rozpuszczenia się galaretki na malutkim ogniu - nie dopuścić do zagotowania.Wystudzić.
4.Składanie
Ciasto -1/3 dżemu dyniowego z galaretką- 1/3 kremu z kaszy manny - ciasto - 1/3 dżemu dyniowego z galaretką - 1/3 kremu z kaszy manny - ciasto -1/3 dżemu dyniowego z galaretką - 1/3 kremu z kaszy manny - ciasto.Po złożeniu ciasta przykryć je folią spożywczą i położyć na wierzch coś płaskiego i obciążyć np.książką o wadze ok. 1/2 kg.Wstawić do lodówki na całą noc.
5.Glazura
Zagotować cukier kakao i wodę.Zmniejszyć ogień na średni i gotować około 2 minuty.Zdjąć z ognia i jeszcze gorące wymieszać z masłem i olejem.Mieszać,niech masło topnieje i niech nieco ostygnie ale nie całkowicie.Wlać na ciasto i do lodówki.
Komentarze