Krem krówkowy:
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 l mleka
1 budyń śmietankowy
3 żółtka
250 g masła lub margaryny
400 g masy krówkowej w puszce
Ciasto kremowe o smaku krówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Włączyć piekarnik na 180 C. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka.
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i kakao. Dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 30-35 minut.
2.Krem krówkowy:
2 szklanki mleka zagotować. W pozostałej części mleka wymieszać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń śmietankowy i żółtka. Wlać do gorącego mleka, gotować na niewielkim ogniu, cały czas intensywnie mieszając. Gdy budyń zrobi się gęsty, odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć. Dodawać partiami masę krówkową, a następnie, również stopniowo, wystudzony budyń.
3.Masa śmietanowa:
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody. Ostudzić (ale nie dopuścić do stężenia).
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru. Wlewać stopniowo zimną galaretkę. Miksować do połączenia składników.
4.Na biszkopcie rozsmarować większą część kremu krówkowego. Przykryć warstwą herbatników. Teraz wyłożyć krem śmietanowy i na wierzch znów herbatniki. Na rozłożone herbatniki rozsmarować pozostawioną część kremu krówkowego. Wierzch posypać startą na tarce czekoladą. Wstawić ciasto do lodówki.
Porady
Ciasto jest na dużą blachę (u mnie 36 cm x 25 cm). Zamiast galaretki do ubitej śmietany można dodać serek mascarpone.
Komentarze