Ciasto kremowe o smaku krówkowym

  • wyświetlono: 928 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasto 3 Bit inaczej.

Olimpia
  • 25 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
pół szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia

Krem krówkowy:
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 l mleka
1 budyń śmietankowy
3 żółtka
250 g masła lub margaryny
400 g masy krówkowej w puszce

Krem śmietanowy:
400 ml śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru pudru

dodatkowo:
ok. 50 szt herbatników
czekolada do starcia na wierzch

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto kremowe o smaku krówkowym

  • 1. Biszkopt:
    Włączyć piekarnik na 180 C. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka.
    Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i kakao. Dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 30-35 minut.
  • 2. Krem krówkowy:
    2 szklanki mleka zagotować. W pozostałej części mleka wymieszać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń śmietankowy i żółtka. Wlać do gorącego mleka, gotować na niewielkim ogniu, cały czas intensywnie mieszając. Gdy budyń zrobi się gęsty, odstawić do wystudzenia.
    Masło utrzeć. Dodawać partiami masę krówkową, a następnie, również stopniowo, wystudzony budyń.
  • 3. Masa śmietanowa:
    Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody. Ostudzić (ale nie dopuścić do stężenia).
    Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru. Wlewać stopniowo zimną galaretkę. Miksować do połączenia składników.
  • 4. Na biszkopcie rozsmarować większą część kremu krówkowego. Przykryć warstwą herbatników. Teraz wyłożyć krem śmietanowy i na wierzch znów herbatniki. Na rozłożone herbatniki rozsmarować pozostawioną część kremu krówkowego. Wierzch posypać startą na tarce czekoladą. Wstawić ciasto do lodówki.

Porady

Ciasto jest na dużą blachę (u mnie 36 cm x 25 cm). Zamiast galaretki do ubitej śmietany można dodać serek mascarpone.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastoimieniny3bitmasakrówkowaciasto_krówkowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-14rx39n

Dodane przez: Alex M

Kakaowe ciasto z kremem o smaku chałwy

Puszysty, ale nie suchy biszkopt...

Tort o smaku cappuccino

Dodane przez: Joanna Kryla

Tort o smaku cappuccino

Delikatny i prosty w przygotowaniu...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Rozdeptana kretowina-ciasto biszkoptowe o...

Wyśmienite ciasto! Robiłam je na...

Ciasto bezowe o smaku owoców leśnych.

Dodane przez: Armi As

Ciasto bezowe o smaku owoców leśnych

A co powiecie na delikatną piankę...

ciasto kremowe

Dodane przez: bieniaszka

Ciasto kremowe

Ciasto kremowe czyli popularny...

image-08nieiu

Dodane przez: paulette17

Torcik o smaku cukierków lodowych

Jedliście cukierki lodowe? Ten...