Ciasto -kratka serowo makowa w cieście kakaowym

  • wyświetlono: 166 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pracochłonne ciasto i drogie. Ale bardzo smaczne i typowo świąteczne. Ciasto kakaowe, ser i masa makowa i ciekawe połączenie tych składników w postaci kratki. Ciekawa dekoracja czekoladowa ciasta.

  • 24 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

Forma: 24x38 cm
Składniki ciasto:
2 szklanki mąki
½ szklanki cukru
½ kostki margaryny – u mnie Kasia
2 duże jajka
Szczypta soli
1 łyżeczka sody -pełna
2 łyżki kakao
3 łyżki powideł śliwkowych
1 szklanka chłodnego mleka
Papier do pieczenia
Nadzienie:
1 puszka masy makowej z bakaliami(600 g) +2 łyżki rodzynek
1 białko
3 kostki sera 3-krotnie mielonego
½ kostki margaryny – u mnie Kasia
5 jajek
¾ szklanki cukru pudru
Aromat waniliowy – kilka kropli
1 podwójny budyń o smaku waniliowym
Papier do pieczenia
Do dekoracji:
Polewa czekoladowa – u mnie domowa:
3 łyżki kakao
2 łyżki masła
4 łyżki wody
3 łyżki cukru
Dodatkowo – posypka czekoladowa
Wykonanie: ciasto: żółtka utrzeć z cukrem

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto -kratka serowo makowa w cieście kakaowym

  • 1. Wykonanie: ciasto: żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Składniki sypkie – mąkę, kakao i sodę wymieszać. Do utartej masy dodać powidła, mleko oraz składniki sypkie, wymieszać do połączenia się składników. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, dodać do utartej masy, delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec w temp. 180 stopni 30 minut(sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest upieczone). Wystudzone ciasto pociąć wzdłuż na cienkie pasy(u mnie było ich siedem, można pociąć ciasto w poprzek).
    1 białko ubić na sztywno, dodać do masy makowej wraz z rodzynkami, delikatnie masę wymieszać.
    Ser – masło utrzeć z cukrem pudrem oraz żółtkami na puszystą masę, dodać ser, budyń, kilka kropli olejku. Wymieszać delikatnie. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, bardzo delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem, ułożyć paski ciasta w odległości od siebie na szerokość ciasta(na dole pierwsza warstwa 4 paski ciasta, 2 paski sera i 1 pasek masy makowej). Luki wypełnić masą serową i masą makową. Druga warstwa – w miejsce sera i masy makowej układamy ciasto a w wolne miejsca ser i masę makową. Wyrównać wierzch. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 180 stopni. Ciasto po upieczeniu wystudzić w uchylonym piekarniku.
    Polewa – do garnuszka o podwójnym dnie włożyć wszystkie składniki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszać do połączenia się składników i gotować aż polewa będzie gęsta. Wylać na ciasto dekoracyjnie, posypać posypką czekoladową. Schłodzić ciasto.

Porady

1.ciasto można posypać tylko cukrem pudrem.
2.do sera można dodać bakalie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sermakdomowe ciastoświąteczny wypiekbakalie.

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z kremem budyniowym w kratkę

Dodane przez: bienpyt

Ciasto z kremem budyniowym w kratkę

Ciasto z kremem budyniowym, bardzo...

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto serowo-makowe

Smaczne ciasto najważniejsze dwa...

Izaura makowo - serowa pod wiśniami

Dodane przez: juchab

Ciasto Izaura makowo - serowa pod wiśniami

Bardzo lubię ciasta z makiem, są...

ciasto kremowe

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Ciasto kratka

Tanie,proste w wykonaniu ciasto

ciasto Monte

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto Monte na kakaowym biszkopcie

Zapraszam na bardzo pyszne i łatwe...

Ciasto makowo-kokosowe z kremem serowym

Dodane przez: czarrna

Ciasto makowo-kokosowe z kremem serowym

Pyszne, lekkie ciasto

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE