Ciasto -kratka serowo makowa w cieście kakaowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pracochłonne ciasto i drogie. Ale bardzo smaczne i typowo świąteczne. Ciasto kakaowe, ser i masa makowa i ciekawe połączenie tych składników w postaci kratki. Ciekawa dekoracja czekoladowa ciasta.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 24x38 cm
    Składniki ciasto:
    2 szklanki mąki
    ½ szklanki cukru
    ½ kostki margaryny – u mnie Kasia
    2 duże jajka
    Szczypta soli
    1 łyżeczka sody -pełna
    2 łyżki kakao
    3 łyżki powideł śliwkowych
    1 szklanka chłodnego mleka
    Papier do pieczenia
    Nadzienie:
    1 puszka masy makowej z bakaliami(600 g) +2 łyżki rodzynek
    1 białko
    3 kostki sera 3-krotnie mielonego
    ½ kostki margaryny – u mnie Kasia
    5 jajek
    ¾ szklanki cukru pudru
    Aromat waniliowy – kilka kropli
    1 podwójny budyń o smaku waniliowym
    Papier do pieczenia
    Do dekoracji:
    Polewa czekoladowa – u mnie domowa:
    3 łyżki kakao
    2 łyżki masła
    4 łyżki wody
    3 łyżki cukru
    Dodatkowo – posypka czekoladowa
    Wykonanie: ciasto: żółtka utrzeć z cukrem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto -kratka serowo makowa w cieście kakaowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: ciasto: żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Składniki sypkie – mąkę, kakao i sodę wymieszać. Do utartej masy dodać powidła, mleko oraz składniki sypkie, wymieszać do połączenia się składników. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, dodać do utartej masy, delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec w temp. 180 stopni 30 minut(sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest upieczone). Wystudzone ciasto pociąć wzdłuż na cienkie pasy(u mnie było ich siedem, można pociąć ciasto w poprzek).
    1 białko ubić na sztywno, dodać do masy makowej wraz z rodzynkami, delikatnie masę wymieszać.
    Ser – masło utrzeć z cukrem pudrem oraz żółtkami na puszystą masę, dodać ser, budyń, kilka kropli olejku. Wymieszać delikatnie. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, bardzo delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem, ułożyć paski ciasta w odległości od siebie na szerokość ciasta(na dole pierwsza warstwa 4 paski ciasta, 2 paski sera i 1 pasek masy makowej). Luki wypełnić masą serową i masą makową. Druga warstwa – w miejsce sera i masy makowej układamy ciasto a w wolne miejsca ser i masę makową. Wyrównać wierzch. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 180 stopni. Ciasto po upieczeniu wystudzić w uchylonym piekarniku.
    Polewa – do garnuszka o podwójnym dnie włożyć wszystkie składniki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszać do połączenia się składników i gotować aż polewa będzie gęsta. Wylać na ciasto dekoracyjnie, posypać posypką czekoladową. Schłodzić ciasto.

Porady

1.ciasto można posypać tylko cukrem pudrem. 2.do sera można dodać bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Sery Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować