Ciasto krakersowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bi8ałka ubijać na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier.Do ubitej piany dodać kokos i delikatnie wymieszać.Ciasto przelać na wyłożoną pergaminę blaszkę i piec 35 minut w temp.180 stopni.Zółtka utrzeć z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym.Do utartej masy żółtkowej dodać obydwie mąki.oraz pół szklanki mleka i dokładnie wymieszać.Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru.Na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę.Cały czas mieszając ugotować gęsty budyń.Pod koniec gotowania dodać kokos i wymieszać.Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając dodać wystudzony budyń.Upieczony spód posmarować częścią kremu i ułożyć na nim warstwę krakersów.Trochę masy odłożyć do dekoracji ,a resztę rozsmarować na krakersach.Wyłożyć drugą warstwę krakersów i rozsmarować na nich cienką warstwę odłożonego kremu.Wierzch obficie posypać kolorowymi wiórkami kokosowymi.
Komentarze