Ciasto krakersowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne ciasto i szybkie w przygotowaniu.

  • 45 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    4 białka
    szklanka cukru
    10dag.kokosu
    na krem:1/2 litra mleka
    2 żółtka
    cukier waniliowy
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    10dag.kokosu
    kostka masła
    2 opakowania krakersów
    dekoracja:kolorowe wiórki kokosowe

Ciasto krakersowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bi8ałka ubijać na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier.Do ubitej piany dodać kokos i delikatnie wymieszać.Ciasto przelać na wyłożoną pergaminę blaszkę i piec 35 minut w temp.180 stopni.Zółtka utrzeć z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym.Do utartej masy żółtkowej dodać obydwie mąki.oraz pół szklanki mleka i dokładnie wymieszać.Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru.Na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę.Cały czas mieszając ugotować gęsty budyń.Pod koniec gotowania dodać kokos i wymieszać.Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając dodać wystudzony budyń.Upieczony spód posmarować częścią kremu i ułożyć na nim warstwę krakersów.Trochę masy odłożyć do dekoracji ,a resztę rozsmarować na krakersach.Wyłożyć drugą warstwę krakersów i rozsmarować na nich cienką warstwę odłożonego kremu.Wierzch obficie posypać kolorowymi wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy