Błyskawiczne, proste ciasto malinowe na zimno, do przygotowania którego wystarczą tylko 4 składniki. Dobrze schłodzone będzie idealnym deserem podczas upałów.
2 godz.
Składniki:
na małą blaszkę 20x25cm:
ok 1/2 paczki herbatników maślanych
2 galaretki malinowe
250 ml kremówki 36 %
1/2 - 1 szklanka świeżych malin
Ciasto kostka malinowa bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami.
2.Jedną galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody (ok 200 ml), ostudzić.
3.Kiedy zacznie tężeć, ubić śmietanę. Dodać do niej tężejącą galaretkę i krótko zmiksować.
4.Następnie dodać maliny i wymieszać.
5.Masę wyłożyć na herbatniki. Schłodzić.
6.W tym czasie w szklance gorącej wody rozpuścić drugą galaretkę. Schłodzić. Gdy zacznie gęstniej wylać na ciasto. Schłodzić przed podaniem, przechowywać w lodówce.
Komentarze