Ciasto kostka alpejska

4.49 (172 ocen)

tylko dla łasuchów !

Składniki:

  • Składniki biszkopt : ( forma 24x24 cm)

    4 jajka,
    120g cukru,
    1/3 szklanki mąki pszennej,
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
    2 łyżki kakao,
    2 łyżki stopionego masła,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia..


    Składniki masa kajmakowa :

    350g masła, ( w temperaturze pokojowej )
    400g masy kajmakowej, ( w temperaturze pokojowej )
    250g-300g bezików,
    5 łyżek ajerkoniaku.



    Pozostałe składniki :

    800ml śmietany 30%,
    2-3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki żelatyny,
    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki.
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kostka alpejska 1.

    Przygotowanie biszkopt :

    Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka i wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.





  • 2. Przygotowanie masy kajmakowej :



    Masło utrzyj na puszystą, jasną masę. Nie przerywając miksowania dodaj masę kajmakową i ajerkoniak. Pokrusz beziki i delikatnie połącz składniki.

  • 3.

    Przygotowanie ciasta :



    Żelatynę rozpuść w 1/4 szklance gorącej wody. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Wolnym strumieniem wlej żelatynę i połącz składniki.



  • 4. Biszkopt posmaruj dżemem. Ułóż masę kajmakową. Na górze ciasta rozsmaruj bitą śmietanę. Całość włóż do lodówki na 3-4 godziny.



  • 5. Ciasto posyp pokruszonymi bezami lub startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować