Ciasto korzenne ze śliwkami w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Właściwie to mąż nazwał je "Widmo', bo nie wiadomo kiedy zniknęło. Nie można się oprzeć dokładce. Zjedliśmy je na gorąco!

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto
    - 4 jajka
    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 3 łyżki maki ziemniaczanej
    - 200 g masła
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 przyprawa do szarlotki ( u mnie Kamis)
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie
    - 75 dkg śliwek mieszanych fioletowych i żółtych
    - 2 łyżki rumu
    - 2 łyzki soku z cytryny
    - 1 czekolada gorzka
    - 3 łyżki mleka
    - cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto korzenne ze śliwkami w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto korzenne ze śliwkami w czekoladzie 1. - Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki, zalać rumem i sokiem z cytryny.
    - Czekoladę połamać na kawałeczki, dolać mleko i rozpuścić w kuchence mikrofalowej,
    - Połączyć czekoladę ze śliwkami.
  • 2. - Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku i miksować dalej.
    - Suche składniki ciasta wymieszać, dodawać po trochu do ucieranego ciasta.
    - Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem.
    - Na to dać śliwki, przykryć resztą ciasta,
  • 3. - Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec przez 40 minut.
    - Gotowe posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować