Moja wersja tego pysznego, popularnego ciasta, jest z marynowaną dynią, zamiast brzoskwiń. Ciasto nabiera nowego wyrazu, jest orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na przyjęcia, święta, czy inne uroczystości.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
6 białek
200 g cukru
3 żółtka
200 g zmielonych orzechów włoskich
80 g wiórków kokosowych
80 g rodzynków
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem maślano-dyniowy:
400 ml syropu z litrowego słoika marynowanej dyni
5 łyżek cukru
300 ml wody
2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
5 żółtek
1 łyżka mąki pszennej
250 g masła
ponadto:
1/3 szklanki likieru kawowego lub wódki wymieszanej z 1/3 szklanki mocnej kawy
2 op. delicji o smaku pomarańczowym
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
600 g marynowanej dyni ze słoika
Ciasto kora orzechowa z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: orzechy i wiórki zmielić. Wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno,dodając łyżkami cukier,a następnie żółtka.Wsypać odłożone wcześniej suche składniki, dodać rodzynki i delikatnie wymieszać.Dwie formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części,wylać do foremek,wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez około 20-30 minut, do zrumienienia. Jeden z blatów pozostawić w formie.
2.Krem maślano-dyniowy: 400 ml syropu z dyni, połączyć z 150 ml wody i cukrem, zagotować.W osobnej miseczce zmiksować blenderem kolejne 150 ml wody, budynie śmietankowe (proszek), żółtka i mąkę pszenną. Mieszankę wlać na wrzący syrop dyniowy i ugotować budyń. Budyń przykryć i odstawić do całkowitego wystudzenia.Masło utrzeć na puch, dodawać łyżkami budyń, cały czas ucierając do powstania gładkiej masy.
3.Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia.Odłożyć kilka pełnych łyżek kremu (będzie potrzebny do posmarowania blatu ciasta pod galaretką).Na blat pozostawiony w formie wyłożyć połowę kremu maślano-dyniowego. Delicje maczać w kawie z alkoholem, układać na kremie, czekoladą do dołu, lekko dociskając.Na nie wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na krem położyć drugi blat ciasta, cienko posmarować odłożonym kremem. Na wierzchu poukładać osączone kawałki dyni z syropu, pokrojone w plasterki. Całość zalać lekko gęstniejącą galaretką brzoskwiniową.Ciasto wstawić do lodówki na min.3-4 godz.(a najlepiej na całą noc).
Komentarze