Ciasto Kora orzechowa z dynią

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moja wersja tego pysznego, popularnego ciasta, jest z marynowaną dynią, zamiast brzoskwiń. Ciasto nabiera nowego wyrazu, jest orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na przyjęcia, święta, czy inne uroczystości.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    6 białek
    200 g cukru
    3 żółtka
    200 g zmielonych orzechów włoskich
    80 g wiórków kokosowych
    80 g rodzynków
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem maślano-dyniowy:
    400 ml syropu z litrowego słoika marynowanej dyni 
    5 łyżek cukru
    300 ml wody 
    2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
    5 żółtek
    1 łyżka mąki pszennej
    250 g masła

    ponadto:
    1/3 szklanki likieru kawowego lub wódki wymieszanej z 1/3 szklanki mocnej kawy
    2 op. delicji o smaku pomarańczowym
    2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
    600 g marynowanej dyni ze słoika
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Ciasto kora orzechowa z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: orzechy i wiórki zmielić. Wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno,dodając łyżkami cukier,a następnie żółtka.Wsypać odłożone wcześniej suche składniki, dodać rodzynki i delikatnie wymieszać.Dwie formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części,wylać do foremek,wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez około 20-30 minut, do zrumienienia. Jeden z blatów pozostawić w formie.
  • 2. Krem maślano-dyniowy:  400 ml syropu z dyni, połączyć z 150 ml wody i cukrem, zagotować.W osobnej miseczce zmiksować blenderem kolejne 150 ml wody, budynie śmietankowe (proszek), żółtka i mąkę pszenną. Mieszankę wlać na wrzący syrop dyniowy i ugotować budyń. Budyń przykryć i odstawić do całkowitego wystudzenia.Masło utrzeć na puch, dodawać łyżkami budyń, cały czas ucierając do powstania gładkiej masy.
  • 3. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia.Odłożyć kilka pełnych łyżek kremu (będzie potrzebny do posmarowania blatu ciasta pod galaretką).Na blat pozostawiony w formie wyłożyć połowę kremu maślano-dyniowego. Delicje maczać w kawie z alkoholem, układać na kremie, czekoladą do dołu, lekko dociskając.Na nie wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na krem położyć drugi blat ciasta, cienko posmarować odłożonym kremem. Na wierzchu poukładać osączone kawałki dyni z syropu, pokrojone w plasterki. Całość zalać lekko gęstniejącą galaretką brzoskwiniową.Ciasto wstawić do lodówki na min.3-4 godz.(a najlepiej na całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować