Ciasto Kora orzechowa z dynią

  • wyświetlono: 956 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Moja wersja tego pysznego, popularnego ciasta, jest z marynowaną dynią, zamiast brzoskwiń. Ciasto nabiera nowego wyrazu, jest orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na przyjęcia, święta, czy inne uroczystości.

IMG_1607 — kopia
  • 12 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
6 białek
200 g cukru
3 żółtka
200 g zmielonych orzechów włoskich
80 g wiórków kokosowych
80 g rodzynków
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem maślano-dyniowy:
400 ml syropu z litrowego słoika marynowanej dyni 
5 łyżek cukru
300 ml wody 
2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
5 żółtek
1 łyżka mąki pszennej
250 g masła

ponadto:
1/3 szklanki likieru kawowego lub wódki wymieszanej z 1/3 szklanki mocnej kawy
2 op. delicji o smaku pomarańczowym
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
600 g marynowanej dyni ze słoika

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Kora orzechowa z dynią

  • 1. Ciasto: orzechy i wiórki zmielić. Wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno,dodając łyżkami cukier,a następnie żółtka.Wsypać odłożone wcześniej suche składniki, dodać rodzynki i delikatnie wymieszać.Dwie formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części,wylać do foremek,wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez około 20-30 minut, do zrumienienia. Jeden z blatów pozostawić w formie.
  • 2. Krem maślano-dyniowy:  400 ml syropu z dyni, połączyć z 150 ml wody i cukrem, zagotować.W osobnej miseczce zmiksować blenderem kolejne 150 ml wody, budynie śmietankowe (proszek), żółtka i mąkę pszenną. Mieszankę wlać na wrzący syrop dyniowy i ugotować budyń. Budyń przykryć i odstawić do całkowitego wystudzenia.Masło utrzeć na puch, dodawać łyżkami budyń, cały czas ucierając do powstania gładkiej masy.
  • 3. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia.Odłożyć kilka pełnych łyżek kremu (będzie potrzebny do posmarowania blatu ciasta pod galaretką).Na blat pozostawiony w formie wyłożyć połowę kremu maślano-dyniowego. Delicje maczać w kawie z alkoholem, układać na kremie, czekoladą do dołu, lekko dociskając.Na nie wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na krem położyć drugi blat ciasta, cienko posmarować odłożonym kremem. Na wierzchu poukładać osączone kawałki dyni z syropu, pokrojone w plasterki. Całość zalać lekko gęstniejącą galaretką brzoskwiniową.Ciasto wstawić do lodówki na min.3-4 godz.(a najlepiej na całą noc).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wiórki kokosoweciasto z orzechamikrem budyniowyboże narodzeniedo kawydo herbatyna świętamarynowana dyniaorzechowe blaty

Komentarze

Podobne przepisy

KORA ORZECHOWA

Dodane przez: Mariola123

CIASTO KORA ORZECHOWA

Pyszne ciasto z bakaliami, zwane...

ciasto z dyni

Dodane przez: zuzaan

Łatwe ciasto z dynią

Prosty przepis na ciasto z dyni

Tort

Dodane przez: Mniam1

Tort Kora Orzechowa

Tort składający się z kilku warstw....

s

Dodane przez: sylwin03

Kora orzechowa

Kora orzechowa

kora orzechowa

Dodane przez: Teodorka

Kora orzechowa

Moje ulubione ciasto.

Kora dębu

Dodane przez: teresa-kr

Ciasto kora dębu

Pyszne ciasto ,jedno z moich ulubionych

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE