CIASTO ''KORA ORZECHOWA''

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz.

Od dawna chciałam upiec to ciasto. Orzech w tym roku nam obrodził. Ciasto z dwoma plackami bezowymi. Przełożone kremem budyniowym i ciasteczkami Delicje. Ciasto z brzoskwiniami i oblane galaretką. Ciasto bardzo pyszne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • beza:
    -8 białek
    -1 szklaka cukru
    -3 żółtka
    -200 g. mielonych orzechów
    -100 g. kokosu
    -1 budyń toffi
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 puszka brzoskwiń

    masa brzoskwiniowo-toffi:
    -3/4 l. soku z brzoskwiń
    -5 łyżek cukru
    -5 żółtek
    -2 budynie toffi
    -300 g.masła

    2 op. Delicji pomarańczowych
    1/3 szklanki mocnej posłodzonej kawy

    4 galaretki brzoskwiniowe
    5 szklanek wody
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto ''kora orzechowa'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dwie bezy 1. beza-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem.Następnie dodawać po żółtku i ubić. Dodawać mielone orzechy, kokos i przesiany budyń z proszkiem. Ale już delikatnie mieszać łopatką. Podzielić na dwie blaszki 30x40, wyłożone papierem do pieczenia.Ja piekłam z termoobiegiem, dwie blaszki jednocześnie 30 min. w 160 *.Po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier.Jedną bezę włożyć z powrotem do blaszki, zabezpieczając wyżej boki.
  • 1/3 kremu 2. masa-Sok z odsączonych brzoskwiń uzupełnić wodą do 3/4 l.(ja akurat tyle miałam bo został mi sok z innego ciasta, które też piekłam).
    Żółtka utrzeć z budyniami, cukrem i 1 szklanką soku. Resztę soku zagotować i ugotować na nim, budyń. Odstawić do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Albo przykryć ściśle folią spożywczą i czekać aż wystygnie. Utrzeć miękkie masło, dodając po trochu budyniu.Masę podzielić na trzy części.1/3 masy posmarować bezę w blaszce.
  • nasączenie ciastek 3. Ciasteczka, przed ułożeniem, lekko maczać w przygotowanej kawie i układać na innej blaszce.(nasączeniem do góry,celem nasiąknięcia).
  • delicje 4. Na krem układać już czekoladową stroną do góry.
  • 1/3 kremu 5. Rozsmarować po ciastkach 1/3 masy.
  • druga beza 6. Przykryć drugą bezą.
  • 1/3 kremu 7. Posmarować resztą masy.
  • brzoskwinie 8. Ułożyć pokrojone brzoskwinie w plasterkach.
  • galaretka 9. Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia.Zalać brzoskwinie w blaszce i schłodzić
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować