1.Ciasto:
• 4 białka
• 100 g cukru
• 2 żółtka
• Płaska łyżka mąki
• Płaska łyżeczka proszku
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek. Dodać pozostałe składniki czyli:
• 100 g zmielonych orzechów
• 50 g rodzynek
• 50 g wiórek
Upiec placek 20 min w 175-180 st. C.
2.Masa:
Wlać do garnka sok z brzoskwiń. Uzupełnić do 1l wodą i odlać jedną szklankę. Do szklanki wsypać budynie z mąką, 5 łyżek cukru i pozostałe 2 żółtka. Roztrzepać i wlać do gotującej się wody z sokiem. Odstawić z ognia i wsypać 1 galaretkę. Mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Masło zmiksować na puch i dodawać wystudzony krem, aż masa będzie gładka.
3.Na placek położyć połowę masy, na masę wyłożyć delicje namoczone w kawie z wódką, posmarować druga połową masy, położyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.
Komentarze