Ciasto Kora

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest bardzo smaczne i efektowne, polecam na różne okazje rodzinne i nie tylko.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto: 8 białek, 3 żółtka, 20 dag cukru, 20 dag orzechów włoskich, 10 dag wiórków kokosowych, 10 dag rodzynek, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Krem: 2 budynie śmietankowe z cukrem, duża puszka brzoskwiń w syropie, 1 i 1/2 kostki masła, 5 żóltek, paczka biszkoptów, szklanka mocnego naparu kawy, kieliszek amaretto, 1 tabliczka czekolady gorzkiej, 2 łyżeczki mleka.
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto kora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek ubić pianę dodając powoli cukier, gdy będzie sztywna delikatnie wymieszać ją z żółtkami, zmiażdżonymi wałkiem orzechami, wiórkami kokosowymi, rodzynkami oraz mąką pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z tak przygotowanego ciasta upiec osobno dwa placki (każdy piec 15 minut).
  • 2. Brzoskwinie odsączyć z soku, pokroić je w kostkę. Na pozostałym syropie ugotować budynie śmietankowe (masa będzie bardzo gęsta). Następnie masło utrzeć z żółtkami, dodać partiami wystudzony budyń.
  • 3. Na pierwszy placek wyłożyć połowę kremu, na to biszkopty nasączone kawą z amaretto, resztę kremu i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykryć drugim upieczonym plackiem.
  • świeżo ukrojony kawałek ciasta Kora 4. Pokruszoną czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i polać powierzchnię ciasta.

Porady

Rozpoczynając ubijanie piany z białek zawsze dodaję trochę soli, piana na pewno ubije się na sztywno. Orzechy wsypuję do woreczka, kruszę je wałkiem. Biszkopty krótko moczę w kawie, by się nie rozpadły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.99 (147 ocen)

Ciasto kora

To może cię zainteresować