Ciasto "KORA"

4.99 (148 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mix składników i smaków

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    5 białek
    3 jajka
    20 dag cukru
    20 dag orzechów włoskich
    20 dag wiórków kokosowych
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa:
    1 kostka masła
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    5 żółtek
    1 cukier waniliowy
    2 szklanki mleka
    pół kieliszka spirytusu
    dodatkowo:
    puszka brzoskwiń w syropie
    paczka biszkoptów (opcjonalnie)
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.99 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty

Ciasto "kora" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek. Z 8 białek ubić pianę, dodając powoli cukier. Gdy będzie sztywna, delikatnie wymieszać ją z 3 żółtkami, zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi oraz mąką pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec 2 placki na małej blaszce 28x24cm w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  • 2. Brzoskwinie z puszki osączyć i pokroić je w kostkę. Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
  • 3. 5 żółtek roztrzepać, połączyć z cukrem i obiema mąkami i rozmieszać połową z szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, wlać przygotowany budyń i mieszać aż zgęstnieje.
    Masło utrzeć, dodać wystudzony budyń, na koniec wymieszać z czekoladą i spirytusem.
  • Ciasto Kora 4. Na jeden z blatów wyłożyć połowę kremu, na to opcjonalnie biszkopty nasączone kawą i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykryć drugim blatem. Udekorować polewą.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować