Ciasto ,,kopuła,, z bananami i polewą czekoladową

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Aromatyczne wilgotne kawowe ciasto, śmietankowy środek z kawałkami bananów i całość oblana pyszną czekoladową polewą. Czego chcieć więcej?

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • tortownica 24cm

    BISZKOPT
    6 jajek
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
    0,5 szklanki cukru
    1 płaska łyżka cukru waniliowego
    1 czubata łyżka kakao
    tłuszcz do formy

    MASA ŚMIETANOWA
    650 ml śmietanki 30%
    2 żelatyny-fix deserowe
    300 g kefiru naturalnego
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 łyżki soku z cytryny
    cukier puder - według smaku (ok. 4-5 łyżek)

    NASĄCZENIE CIASTA
    2 szklanki mleka
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej (może być zbożowa)
    2 łyżki cukru

    POLEWA
    200 g masła prawdziwego
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    6 łyżek mleka

    ORAZ
    2 średnie banany

    PONADTO
    duża miska
    folia spożywcza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Ciasto ,,kopuła,, z bananami i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu. Z 5 jajek oddzielamy białka od żółtek. Szóste jajko wbijamy całe do żółtek. Następnie do żółtek wsypujemy cukier, ubijamy na jasną puszystą konsystencje. Dodajemy pozostałe składniki ( oprócz białek) i miksujemy na jednolitą masę. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy ją z ciastem delikatnie mieszając łyżką. Masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w 180 stopniach do ,,suchego patyczka,, czyli ok. 40 minut. Biszkopt po upieczeniu studzimy. Wierzch (tzw. ,,kapelusz,, ciasta) odkrawamy tak aby uzyskać jeden cieńszy i jeden grubszy płat ciasta.
  • 2. Miskę wyściełamy folią spożywczą. Wkładamy do miski wierzch ciasta, lekko przyciskamy aby nadać kształt. Z 2 blatu wyjmujemy ,,miąższ,, tak aby został wydrążony (nie przedziurawiony!) spód. Wyjętym miąższem obkładamy boki miski (nie musi być wysoko, robimy na tyle na ile nam starczy ciasta aby obkleić dookoła obwodu miski.
  • 3. Przygotowanie masy śmietanowej. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy sok z cytryny, cukier waniliowy i dalej ubijamy. Gdy śmietanka się ubije wlewamy kefir. Żel-fixy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i wlewamy do masy. Ponownie miksujemy.
  • 4. Przygotowanie nasączenia. Mleko zagotowujemy, dodajemy kawę i cukier, mieszamy aż się wszystko rozpuści. Studzimy.
  • 5. Częścią tak przygotowanego ponczu dokładnie nasączamy ciasto, którym wyłożona jest miska. Na to wylewamy masę śmietanową. Banany kroimy w plasterki i układamy na masie śmietanowej lekko wbijając. Całość przykrywamy wydrążonym spodem (wydrążoną częścią do dołu rzecz jasna). I spód ten również dokładnie nasączamy pozostałym ,,ponczem,,
  • 6. Ciasto wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki a najlepiej na całą noc.
  • 7. Przygotowanie polewy. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy resztę składników i mieszamy na wolnym ogniu aż do powstania jednolitej masy. Studzimy.
  • 8. Schłodzone ciasto wyjmujemy z miski poprzez postawienie jej do góry dnem. Następnie wierzch ciasta polewamy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować