Ciasto "Konar drzewa"

4.5 (182 ocen)

Takie ciasto jest idealne na świąteczny stół. Jest to rolada czekoladowa z pysznym kremem z czekoladowym ganache na wierzchu z wiórkami kokosowymi przypominające w kształcie konar drzewa lub gałąź. Jest nieziemska nie tylko pod względem wizerunku ale i smaku !

Składniki:

  • Ciasto blacha z piekarnika:
    jaja 4 szt.
    kakao 3 łyżki
    cukier 100 gram
    cukier cynamonowy 1 op.
    mleko 3 łyżki
    masło miękkie 3 łyżki
    mąka 100 gram
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    Krem:
    serek mascarpone 300 gram
    śmietana kremówka 250 ml.
    cukier 2 łyżki

    Ganache:
    śmietana kremówka 250 ml.
    czekolada mleczna 100 gram
    czekolada gorzka 100 gram

    Dodatkowo:
    wiórki kokosowe do oprószenia
    kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Rolada Desery

Ciasto "konar drzewa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1al5snx 1. CIASTO: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z masłem, mlekiem i cukrami na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek i kakao. Zmiksować. Stopniowo dodawać ubite białka. Mieszać szpatułką, aż masa będzie jednolita. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć pergamin. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 165 stopni na 10 min. ( Wierzch nie może się przypiec, bo zacznie pękać podczas rolowania. )
  • image-16bkedw 2. Jeszcze ciepłe ciasto wyłożyć na ściereczkę z pergaminem do góry. Ściągnąć delikatnie pergamin i zwinąć roladę razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia.
  • image-0mmf32a 3. KREM: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać mascarpone i ponownie zmiksować aż masa stanie się gęstsza. Gotowy krem wyłożyć na rozwinięte ciasto. Ponownie zwijamy roladę, ale już bez ścierki.
  • image-090q2px 4. Z każdej strony odcinamy z ukosa kawałki ciasta ( po obu stronach musi być ten sam kąt). Kawałki przykładamy do rolady.
    GANACHE: Śmietanę kremówkę podgrzać w rondelku. Dodać kawałki czekolady i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do całkowitego schłodzenia. Następnie ubić mikserem na sztywno. Gotowym kremem dekorujemy nasze ciasto. Widelcem zrobić faliste znaki drzewa. Całość posypać kakao i wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kora drzewna

2.03 (983 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto "Zmierzch"

2.03 (983 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto "Zmierzch"

capri Dla amatorów delikatnych kawowych i czekoladowych smaków :) 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować