Ciasto "kolorowy jogurtowiec" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuszczamy galaretki w gorącej wodzie: agrestową i malinową w 1/2 szkl wody każdą a brzoskwiniową w 500 ml wody.Odstawiamy do ostygnięcia.Blaszkę wykłądamy papierem do pieczenia i na dnie układamy herbatniki.Do miski przekładamy jeden jogurt i dolewamy pomału galaretkę zieloną,chwilę mieszamy do połączenia i aby nie było widać kawałków galaretki.Lekko tężejącą masę przelewamy na herbatniki,wyrównujemy i układamy delikatnie biszkopty,jeden przy drugim.Wstawiamy ciasto do lodówki na 30 min.W tym czasie do miski przekładamy drugi jogurt i mieszamy go delikatnie z galaretką malinową aby nie było grudek.Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylewamy tężejącą masę malinową na biszkopty,wyrównujemy i wstawiamy ciasto do lodówki na kolejne 30 min.Gdy galaretka brzoskwiniowa zacznie tężeć to przelewamy ją delikatnie na ciasto i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin aż herbatniki i biszkopty zmiękną.Smacznego
Porady
Blaszka 24x24
Można użyć innych smaków galaretek ale aby ciasto było kolorowe dobrze po 1 galaretce w innym kolorze.
Komentarze