Ciasto kolorowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na biszkopt białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i po jednym żółtku. Następnie wsypywać po trochu mąkę zmieszaną z proszkiem.
Ciasto wlać do blaszki 25x40 cm i upiec w 180 stopniach przez 20 minut. Ostudzić.
2.Warstwa I
Truskawki zmiksować. Podgrzać i wsypać galaretki. Dosłodzić jeśli mamy bardzo kwaśne truskawki. Całość lekko zagotować i mieszać
do całkowitego rozpuszczenia galaretek. Masę wystudzić i wylać na biszkopt. Schłodzić w lodówce.
3.Warstwa II:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
Następnie wymieszać z serkami. Wylać na I warstwę. Schłodzić w lodówce.
4.Warstwa III:
Zagotować mleko i rozpuścić w nim cappuccino. Gdy ostygnie schłodzić mocno w lodówce. Do zimnego dodać śnieżki i ubić je na sztywno.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Dodać ostudzoną do masy.
Wylać na warstwę II. Schłodzić w lodówce.
5.Wierzch udekorować truskawkami lub bitą śmietaną
Komentarze