Ciasto kolorowe z truskawkami

4.5 (180 ocen)

Kolejne z moich ciast, które powstało najpierw w mojej głowie.

Składniki:

  • Na biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na warstwę I:
    1/2 kg truskawek
    2-3 galaretki truskawkowe
    2-3 łyżki cukru

    Składniki na warstwę II:
    1 kg serka waniliowego homogenizowanego
    2 galaretki o dowolnym smaku

    Składniki na warstwę III:
    1 szklanka cappuccino czekoladowego (proszek)
    1 szklanka mleka
    2 śnieżki do ubijania na mleku
    1 łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Bita śmietana

Ciasto kolorowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na biszkopt białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i po jednym żółtku. Następnie wsypywać po trochu mąkę zmieszaną z proszkiem.
    Ciasto wlać do blaszki 25x40 cm i upiec w 180 stopniach przez 20 minut. Ostudzić.
  • 2. Warstwa I
    Truskawki zmiksować. Podgrzać i wsypać galaretki. Dosłodzić jeśli mamy bardzo kwaśne truskawki. Całość lekko zagotować i mieszać
    do całkowitego rozpuszczenia galaretek. Masę wystudzić i wylać na biszkopt. Schłodzić w lodówce.
  • 3. Warstwa II:
    Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
    Następnie wymieszać z serkami. Wylać na I warstwę. Schłodzić w lodówce.
  • 4. Warstwa III:
    Zagotować mleko i rozpuścić w nim cappuccino. Gdy ostygnie schłodzić mocno w lodówce. Do zimnego dodać śnieżki i ubić je na sztywno.
    Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Dodać ostudzoną do masy.
    Wylać na warstwę II. Schłodzić w lodówce.
  • 5. Wierzch udekorować truskawkami lub bitą śmietaną
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować