Ciasto kruche:
6 żółtek
300 g mąki
150 g cukru pudru
150 g masła
4 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
szczypta soli
Ciasto kokosowe:
6 białek
160 g wiórek kokosowych
160 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Ciasto orzechowe:
5 jajek
200 g cukru
200 g orzechów
3 łyżki mąki
Dodatkowo;
3 łyżki dżemu wiśniowego
wiśnie z syropu
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe do dekoracji
Forma:24 X 36 wyłożona papierem do pieczenia
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto kokosowo - orzechowe
1.
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier puder, śmietanę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sól. Zagnieść ciasto, podzielic na dwie części i schłodzić w lodówce.
2.
Jedną część ciasta rozwałkować, włożyć do blachy. Posmarować dżemem i rozsypać wiśnie.
3.
Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać partiami cukier i ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wiórki wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać.
4.
Wyłożyć równą warstwą na wiśnie.
5.
Orzechy zemleć lub drobno posiekać, wymieszać z mąką.
6.
Jajka ubić z cukrem na puszysty krem.
7.
Dodać orzechy i delikatnie wymieszać.
8.
Wyłożyć na warstwę kokosową.
9.
Drugą część ciasta rozwałkować i przenieść na masę orzechową.
10.
Piec w temp. 180 st. 40 - 45 min. Po schłodzeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze