Ciasto kokosowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, cukier puder, śmietanę, pokrojoną margarynę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i dać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm. Placek posmarować dżemem.
2.Ciasto kokosowe: białka ubić, dodawać stopniowo cukier, potem dodać wiórka kokosowe i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać i wlać na placek posmarowany dżemem.
3.Ciasto orzechowe: białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Na koniec dodać zmielone orzechy, bułkę tartą i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać i wlać na placek z kokosami.
4. Rozwałkować drugie ciasto kruche i przykryć nim ciasto z orzechami.
Piec około godziny w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu polać polewą.
Komentarze