Ciasto kokosowo-orzechowe

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

Ciasto, którego nie trzeba już przekładać po upieczeniu.

  • 30 min

Składniki:


  • CIASTO KRUCHE:
    5 żółtek
    12 dkg cukru pudru
    30 dkg mąki pszennej
    15 dkg margaryny
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dżem do posmarowania

    CIASTO KOKOSOWE:
    5 białek
    12 dkg cukru
    16 dkg kokosu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    CIASTO ORZECHOWE:
    12 dkg orzechów włoskich mielonych
    12 dkg cukru
    4 jajka
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Dżemy

Ciasto kokosowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, cukier puder, śmietanę, pokrojoną margarynę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i dać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm. Placek posmarować dżemem.
  • 2. Ciasto kokosowe: białka ubić, dodawać stopniowo cukier, potem dodać wiórka kokosowe i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać i wlać na placek posmarowany dżemem.
  • 3. Ciasto orzechowe: białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Na koniec dodać zmielone orzechy, bułkę tartą i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać i wlać na placek z kokosami.
  • 4. Rozwałkować drugie ciasto kruche i przykryć nim ciasto z orzechami.
    Piec około godziny w temp. 180 stopni.
    Po upieczeniu polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować