CIASTO KOKOSOWO ORZECHOWE

5 (1 ocen)

Ciasto gościło na stole mojej mamy prezentuje się wyśmienicie i tak samo smakuje

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO
    5 białek
    3 jajka
    200 g cukru
    200 g orzechów laskowych
    200 g wiórków kokosowych
    2 łyżki maki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia

    SKŁADNIKI NA MASĘ
    1 kostka masła
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 żółtek
    2 łyżki cukru
    Cukier waniliowy
    ½ kieliszka spirytusu
    2 szklanki mleka
    SKŁADNIKI DODATKOWE
    1 puszka brzoskwiń
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kokosowo orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE :
    Oddzielić białka od żółtek . Z 8 białek ubijamy sztywną pianę z odrobiną soli następnie bardzo powoli dodajemy cukier sztywną pianę mieszamy delikatnie z 3 żółtkami zmielonymi orzechami i wiórkami kokosowymi oraz mąką i proszkiem do pieczenia. Masę dzielimy na 2 części i pieczemy 2 placki na małej blaszce w temperaturze 170 Stopni około 30 minut . Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w drobna kostkę , a czekoladę siekamy . % żółtek roztrzepujemy łączymy z cukrem oraz mąką pszenna i ziemniaczaną rozmieszamy z połową mleka resztę mleka zagotowujemy wlewamy przygotowany budyń i mieszamy aż zgęstnieje . .
    Masło ucieramy dodajemy małymi porcjami wystudzony budyń. Na jeden blat ciasta kładziemy połowę kremu i posiekane brzoskwinie przykrywamy drugą połową ciasta i polewamy roztopioną gorzką czekoladą . Gotowe smacznego

Porady

cisto prezentuje się wyśmienicie i zaskakuje swoim smakiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować