Ciasto kokosowo - orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając partiami dodać miękką margarynę i śmietanę. Wsypać mąkę z proszkiem i zagnieść ciasto i podzielić na pół. Rozwałkować do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.
2.Orzechy drobno posiekać. W rondlu rozgrzać miód z cukrem, dodać masło i na koniec orzechy. Wyłożyć na rozwałkowane ciasto i piec w temp. 190 stopni 10 min. do lekkiego zrumienienia.
3.Białka ubić z solą, ubijając partiami dodawać cukier. Do ubitych na sztywno białek dodać wiórki kokosowe i wymieszać łopatką. Drugie ciasto posmarować dżemem, wyłożyć masę kokosową, wyrównać i piec na złoty kolor w temp.190 stopni ok. 15 minut. Ja oba ciasta piekłam na dolnej półce piekarnika.
4.Masło utrzeć z masą orzechową, dodać wanilię i ewentualnie alkohol do smaku. Krem wyłożyć na ciasto orzechowe, zostawić 3 łyżki do posmarowania góry ciasta. Na krem położyć ciasto kokosowe, docisnąć i wierzch posmarować resztą kremu. Można udekorować polewą lub posypać wiórkami.
Komentarze