Ciasto kokosowo-kajmakowe bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lubię ciasta bez pieczenia, zwłaszcza w lecie kiedy gorąco i włączanie piekarnika nijak mi się nie uśmiecha.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na formę 19x28cm:

    120g podłużnych biszkoptów
    200g ciemnych herbatników
    2 budynie śmietankowe
    750ml mleka 2%
    3 łyżki cukru kryształu
    200g masła
    150g kokosu
    250g kajmaku
    2 batony np snikers
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak

Ciasto kokosowo-kajmakowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem kokosowy:

    Na suchej patelni prażymy kokos. Ok 650ml mleka wraz z cukrem stawiamy na średnim ogniu. W pozostałej ilości rozpuszczamy proszki budyniowe i wlewamy na gotujące mleko. Zestawiamy na bok i dodajemy pokrojone na małe kawałki masło. Mieszamy np. blenderem na wolnych obrotach aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do kremu od razu dodajemy ok 100g przyrumienionego kokosu.

    Batony drobno siekamy i łączymy z masą kajmakową.

    Przełożenie:

    Spód formy wykładamy np. folią spożywczą, a następnie warstwą podłużnych biszkoptów. Wykładamy ok ½ ciepłego kremu kokosowego, pokrywamy warstwą herbatników (dodatkowo kilka dokładnie mielimy i uzupełniamy proszkiem pozostałe szczeliny), nakładamy kajmak z batonami, drugą warstwę herbatników, pozostały krem i resztę prażonego kokosu. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować