Przepis na to ciasto mam od siostry.Jest proste,szybkie i smaczne.
2 godz.
Składniki:
35 dag mąki15 dag cukru pudru
20 dag margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1i1/2 kg usmażonych jabłek z cukrem waniliowym i 2 galaretkami(do usmażonych ,gorących jabłek ,dodać suche galaretki,chwilkę przesmażyć)
beza kokosowa;
5 białek
20 dag cukru
25 dag wiórek kokosowych
Ciasto kokosowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki,proszku,cukru,żółtek i margaryny zagnieść ciasto.Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim przygotowaną wcześniej blaszkę.Na ciasto dać przygotowane ,bardzo zimne jabłka.Z białek ubić pianę na sztywno,utrwalić cukrem,dobrze ubić,wymieszać delikatnie z wiórkami kokosowymi,rozsmarować równo na jabłkach.Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 1 godz.
Porady
Jabłka prażymy w jak najmniejszej ilości wody(ok.2 łyżki),nie dodajemy cukru zwykłego,gdyż cukier jest już w galaretkach.
Komentarze