Ciasto kokosowo gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt.Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli.Ciągle ubijając wsypać powoli cukier i rozmącone żółtka.Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przez sito wsypać do ubitej masy jajecznej,delikatnie wymieszać.Na koniec wlać olej wymieszany z octem,wymieszać delikatnie i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika i piec 20 min,pozostawić do przestudzenia i przeciąć na dwa placki.
2.Przygotować gruszki.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem cukru i soku cytrynowego.Gruszki obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić w kostkę i ugotować krótko w zalewie.Gruszki muszą być al.dente.Przestudzić i przez sito przelać gruszki.Zalewę zachować.
3.Jedną część biszkoptu ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową,skropić zalewą
4.Przygotować warstwę kokosową.
1/2 l. zalewy gruszkowej zagotować,rozpuścić w gorącym wywarze galaretki i pozostawić do przestudzenia.Mleko kokosowe ubić mikserem na sztywno,dodać zrumienione wiórki kokosowe i ciągle ubijając wlać tężejącą galaretkę.Całość wylać na biszkopt skropiony zalewą gruszkową.Przykryć drugą częścią biszkoptu.
5.Przygotować warstwę śmietanowo gruszkową.
Śmietanę ubić na sztywno z śmietan fix i żelatyną /sucha żelatyna rozpuści się w śmietanie podczas ubijania/,dodać gruszki z zalewy odsączone na sicie,wymieszać,wylać na drugą część biszkoptu,wyrównać łopatką.
6.Całość posypać zrumienionymi wiórkami kokosowymi,wstawić do lodówki lub chłodne miejsce do całkowitego stężenia się warstw.
Porady
Biszkopt i gruszki można przygotować dzień wcześniej.
Komentarze