CIASTO KOKOSOWO GRUSZKOWE

5 (197 ocen)

Ciasto to ma wyjątkowy smak,jest delikatne mało sycące i dlatego szybko znika z talerza

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka
    1/2 szk.mąki
    1/2 szk.kartoflanki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szk.cukru
    2 łyżki octu
    2 łyżki oleju
    szczypta soli

    Przygotowanie gruszek:

    8 szt.twardych gruszek
    3/4 l.wody
    1/2 kg.cukru
    1/2 szk.soku z cytryny

    Warstwa kokosowa:

    1/2 l. zalewy z gruszek
    4 łyżki wiórek kokosowych zrumienionych na suchej patelni
    400 ml. mleka kokosowego z puszki
    3 galaretki gruszkowe

    Warstwa śmietanowo gruszkowa

    1/2 l. śmietany 36%
    2 śmietan fix
    4 łyżeczki żelatyny spożywczej bez gotowania
    4 łyżki wiórek kokosowych zrumienianych na suchej patelni do posypania placka
    ugotowane gruszki z zalewy

Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kokosowo gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt.Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli.Ciągle ubijając wsypać powoli cukier i rozmącone żółtka.Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przez sito wsypać do ubitej masy jajecznej,delikatnie wymieszać.Na koniec wlać olej wymieszany z octem,wymieszać delikatnie i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika i piec 20 min,pozostawić do przestudzenia i przeciąć na dwa placki.
  • Ciasto kokosowo gruszkowe 2. Przygotować gruszki.
    W garnku zagotować wodę z dodatkiem cukru i soku cytrynowego.Gruszki obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić w kostkę i ugotować krótko w zalewie.Gruszki muszą być al.dente.Przestudzić i przez sito przelać gruszki.Zalewę zachować.
  • 3. Jedną część biszkoptu ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową,skropić zalewą
  • Ciasto kokosowo gruszkowe 4. Przygotować warstwę kokosową.
    1/2 l. zalewy gruszkowej zagotować,rozpuścić w gorącym wywarze galaretki i pozostawić do przestudzenia.Mleko kokosowe ubić mikserem na sztywno,dodać zrumienione wiórki kokosowe i ciągle ubijając wlać tężejącą galaretkę.Całość wylać na biszkopt skropiony zalewą gruszkową.Przykryć drugą częścią biszkoptu.
  • Ciasto kokosowo gruszkowe 5. Przygotować warstwę śmietanowo gruszkową.
    Śmietanę ubić na sztywno z śmietan fix i żelatyną /sucha żelatyna rozpuści się w śmietanie podczas ubijania/,dodać gruszki z zalewy odsączone na sicie,wymieszać,wylać na drugą część biszkoptu,wyrównać łopatką.
  • Ciasto kokosowo gruszkowe 6. Całość posypać zrumienionymi wiórkami kokosowymi,wstawić do lodówki lub chłodne miejsce do całkowitego stężenia się warstw.

Porady

Biszkopt i gruszki można przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować