Na te ostatnie upalne dni proponuje wam pyszne, szybkie ciasto na zimno. Kokosowo - czekoladowe na herbatnikach i bez pieczenia ! :)
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na tortownicę 18 cm na większą 24 cm podwajamy składniki
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30 lub 36 %
2 i 1/2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego do kokosowej masy
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
2 i 1/2 łyżki mąki kokosowej
około pół paczki herbatników okrągłych lub prostokątnych
do dekoracji wiórki kokosa i czekolady
Ciasto kokosowo - czekoladowe na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Śmietankę ubijamy prawie na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i partiami serek mascarpone. Masę dzielimy na dwie części.
2. Nad gorącą kąpielą roztapiamy czekolady (gorzką i mleczną). Kiedy czekolady staną się płynne, zdejmujemy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia następnie wlewamy do jeden części masy i mieszamy dokładnie (można zmiksować) następnie wykładamy na spód z herbatników i chowamy do lodówki.
3. Do drugiej części masy dodajemy, łyżeczkę cukru waniliowego i mąkę kokosową.
Na ciemna masę wykładamy porcje herbatników i nasza masę kokosową. chowamy do lodówki na co najmniej 2-3 h. Przed podaniem dekorujemy wiórkami kokosowymi i czekoladowymi (lub startą czekoladą na tarce) Smacznego !!!
Komentarze