Ciasto kokosowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt:
Jajka wbić do misy miksera dodać cukier i cukier waniliowy i miksować aż masa będzie jasna i puszysta.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Do puszystej masy jajecznej stopniowo dodajemy suche składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę biszkoptową przekładamy do średniej wielkości formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 20 minut. Studzimy.
2. Krem cytrynowy:
Zaczynamy od przyrządzenia budyniu W rondelku mieszamy śmietankę kokosową z mlekiem odlewamy około 1/2 szkl a resztę doprowadzamy do wrzenia. w 1/2 szkl płynu mieszamy nasz budyń z cukrem i mieszankę wlewamy do rondelka energicznie mieszając gotujemy około 1 minuty. Budyń studzimy.
Żółtka jaja mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny, 100g cukru, łyżeczką mąki ziemniaczanej i masłem. Masę przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż masa będzie aksamitna i błyszcząca. Studzimy.
1/2 kostki miękkiego masła miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie pomału dodajemy do kremu chłodny budyń i krem cytrynowy, gdy składniki się dobrze połączą przekładamy krem na upieczony biszkopt. Na krem cytrynowy układamy jeden przy drugim podłużne biszkopciki i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
3. Krem kokosowy:
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy po łyżeczce serek mascarpone gdy składniki się połączą do puszystej masy wsypujemy wiórki kokosowe delikatnie mieszamy i przekładamy krem na biszkopciki wyrównujemy powierzchnię i posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi. Ciasto dobrze schłodzić przed podaniem. Najlepiej wstawić na noc no lodówki.
Komentarze