Ciasto Kokosowo-cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

idealne ciasto na niedzielę

  • 60 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
    - 3 jajka
    - 1/3 szkl cukru
    - 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    Krem cytrynowy:
    - 1 budyń śmietankowy
    - 300ml śmietanki kokosowej
    - 200ml mleka
    - 2 łyżki cukru (do budyniu)
    - 1/2 kostki masła
    - 1/2 szkl cukru pudru
    -2 żółtka
    - sok świeżo wyciśnięty z 2 cytryn
    - 100g cukru
    - 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczkę masła
    Krem kokosowy:
    - 400ml śmietany 30%
    - 200g serka mascarpone
    - 3/4 szkl wiórków kokosowych
    - 4 kopiaste łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    - Podłużne biszkopty
    - wiórki kokosowe po posypanie wierzchu ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kokosowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka wbić do misy miksera dodać cukier i cukier waniliowy i miksować aż masa będzie jasna i puszysta.
    Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
    Do puszystej masy jajecznej stopniowo dodajemy suche składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę biszkoptową przekładamy do średniej wielkości formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 20 minut. Studzimy.
  • 2. Krem cytrynowy:
    Zaczynamy od przyrządzenia budyniu W rondelku mieszamy śmietankę kokosową z mlekiem odlewamy około 1/2 szkl a resztę doprowadzamy do wrzenia. w 1/2 szkl płynu mieszamy nasz budyń z cukrem i mieszankę wlewamy do rondelka energicznie mieszając gotujemy około 1 minuty. Budyń studzimy.
    Żółtka jaja mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny, 100g cukru, łyżeczką mąki ziemniaczanej i masłem. Masę przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż masa będzie aksamitna i błyszcząca. Studzimy.
    1/2 kostki miękkiego masła miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie pomału dodajemy do kremu chłodny budyń i krem cytrynowy, gdy składniki się dobrze połączą przekładamy krem na upieczony biszkopt. Na krem cytrynowy układamy jeden przy drugim podłużne biszkopciki i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
  • image-1qw5sv3 3. Krem kokosowy:
    Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy po łyżeczce serek mascarpone gdy składniki się połączą do puszystej masy wsypujemy wiórki kokosowe delikatnie mieszamy i przekładamy krem na biszkopciki wyrównujemy powierzchnię i posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi. Ciasto dobrze schłodzić przed podaniem. Najlepiej wstawić na noc no lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować