Ciasto kokosowe z toffi

5 (186 ocen)

  • 50 min

idealne do kawy :)

  • 50 min

Składniki:

  • BISZKOPT: 6 dużych jajek, 3/4 szklanki cukru, 10 łyżek oleju, 10 łyżek wody, 1,5 szklanki mąki, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    MASA KOKOSOWA: 3 szklanki mleka (750ml), 300 g kokosu, 3/4 szklanki cukru, 250 g masła lub margaryny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

    MASA TOFFI: 200g masła, masa kajmakowa ( w puszce) .

    Orzechy lub migdały do posypania :)
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kokosowe z toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić prawie na sztywno, stopniowo dosypywać cukier, tak by piana była gęsta i lśniąca. Kolejno dodawać żółtka, miksując na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać olej i wodę, zmiksować. Na samym końcu dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Piec w 175 stopniach C ok. 30-35 minut. Po wystygnięciu przekroić.
    MASA KOKOSOWA:
    Do dużego garnuszka wlać 2,5 szklanki mleka, pozostałe 1/2 szklanki mleka wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i odstawić. Do garnuszka wsypać kokos. Doprowadzić do zagotowania i gotować, cały czas mieszając ok. 5 minut. Po tym czasie dodać cukier i masło i mieszać aż się rozpuszczą. Teraz wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką. Gotować jeszcze ok. 2 minuty, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
    Gorącą masę wyłożyć na jeden biszkopt i przykryć drugim.
    MASA TOFFI:
    Utrzeć masło, dodać masę kajmakową i zmiksować. Posmarować wierzch.
    Posypać orzechami lub migdałami.
    Dobrze schłodzić.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować