Ciasto kokosowe z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 50 min

W sezonie rabarbarowym nie może zabraknąć tego ciasta. Wilgotne, puszyste, nie za słodkie, z lekko wyczuwalną nutką kokosu. Można je również upiec z innymi owocami.

  • 50 min

Składniki:

  • 0,5szkl. oleju rzepakowego
    1 i 2/3 szklanki mąki
    0,5 szklanki wiórków kokosowych
    2/3 szklanki cukru trzcinowego
    1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jaja
    2 szklanki pokrojonego rabarbaru

Ciasto kokosowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, wiórki i proszek wymieszać. Jaja roztrzepać, dodać cukier, jogurt, olej - wszystko wymieszać. Do masy wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać łyżką niezbyt dokładnie. Połowę ciasta przelać do wyłożonej papierem formy (śr. 24cm), wyłożyć połowę rabarbaru, następnie resztę ciasta i pozostały rabarbar. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut w temp. 170st. Po upieczeniu wystudzić.

Porady

Zamiast cukru trzcinowego (brązowego) można dodać zwykły biały, jednak należy pamiętać, że jest nieco słodszy od brązowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy