CIASTO KOKOSOWE Z MIODEM

4.5 (153 ocen)

  • 30 min

Wilgotne i puszyste ciasto dla wielbicieli kokosu i miodu. Przepis z zeszytu mojej mamy.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:

    1 kostka margaryny KASIA

    1/2 szklanki wody

    2 szklanki cukru

    4 łyżki kakao

    1 cukier waniliowy



    dodatkowo:

    3 szklanki mąki tortowej

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    4 jajka



    SKŁADNIKI NA MASĘ KOKOSOWO-MIODOWĄ:

    2 łyżki miodu

    15 dkg masła

    3/4 szklanki cukru

    1 cukier waniliowy

    20 dkg kokosu

    7 łyżek wody
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kokosowe z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Kasię, wodę, cukier, kakao i cukier waniliowy zagotować. Odlać 1/3 część i odłożyć.

    Do pozostałej części dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubite jajka.
  • 2. MASA KOKOSOWO - MIODOWA: Wszystkie składniki przesmażyć ciągle mieszając aby kokos się nie przypalił.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C.

    Formę do pieczenia o wymiarach 23x30cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • 4. Wylewamy przygotowaną masę na ciasto, następnie wykładamy łyżką masę kokosowo - miodową i wylewamy pozostawioną 1/3 polewy.
  • 5. Pieczemy około 45-50 minut na suchy patyk.
  • CIASTO KOKOSOWE Z MIODEM 6. UWAGA:Ciasto ma być w środku wilgotne. Gdy będziemy za długo piec będzie za suche.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować