Pyszne ciasto kokosowe z masą na bazie budyniu i dżemem który nadaje nie tylko wyglądu ale również nadaje ciekawy smak. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują i uzupełniają.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki ( foremka 40x15)
Ciasto:
4 jajka,
3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
½ szklanki mleka,
½ szklanki wiórek kokosowych,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
masa:
100g wiórków kokosowych,
500 ml mleka ( najlepiej 3,2 %),
1 budyń śmietankowy,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
130 g masła,
oraz dżem z czarnej porzeczki (ilość według uznania),
lukier:
1 białko,
½ szklanki cukru pudru,
sok z ½ cytryny,
Ciasto kokosowe z masą budyniową i czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 min. Studzimy
2. Budyń i mąkę mieszamy dokładnie w jednej szklance zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy wiórki kokosowe, cukier waniliowy i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając do uzyskania budyniu. Zdejmujemy z gazu i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w mała kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i i zostanie wchłonięte przez budyń, studzimy (najlepiej przykryć np. folią tak aby lekko dotykała masę wtedy nie zrobi nam się kożuch).
3. Wystudzone ciasto kroimy na 2 części. Na obie części rozsmarować krem, w środek nałożyć dżem i złożyć obie połowy.
4. Składniki na lukier ubić razem mikserem na gęsto i polać placek. Udekorować według uznania. Smacznego
Komentarze