Ciasto kokosowe bounty

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to ciasto dla miłośników kokosa. W smaku przypomina prawdziwy batonik o tej nazwie.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jajek
    niepełna szklanka mąki
    2 łyżki ciemnego kakao
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    20 dag wiórek kokosowych
    1/2 litra mleka
    pół szklanki cukru
    1 kostka masła

Ciasto kokosowe bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT - Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka i nadal ubijać przez chwilę. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 20, 30 minut.
    MASA - Mleko zagotować, dodać cukier, wiórki i gotować do momentu aż masa będzie gęsta ok. 20 minut.
    Kiedy masa zgęstnieje, zdjąć garnek z kuchni i dodać kostkę masła. Wszystko mieszać do roztopienia masła. Ostudzić.
    Ostudzony biszkopt nasączyć dowolnym ponczem (np.zimna herbata z cytryną i alkoholem lub woda z dowolnym sokiem, kawa rozpuszczalna, woda i wódka) i wyłożyć zimną masę. Na to czekoladowa polewa (może być rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy