Ciasto kokosowe a'la bounty

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lubię kokos i batoniki bounty. Postanowiłam pokombinować i stworzyć ciasto kokosowe, wyszło całkiem niezłe. Bardzo łatwy w przygotowaniu deser .

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    5 jajek
    1 niepełna szklanka maki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa kokosowa:
    1/2 litra mleka
    1/2 szklanki cukru
    20 dag masła
    20 - 25 dag wiórek kokosowych
    cukier waniliowy

    Polewa:
    2 czekolady (20 dag) 1 mleczna i 1 gorzka
    12,5 dag margaryny (pół kostki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto kokosowe Desery Bounty

Ciasto kokosowe a'la bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec w temperaturze 170-180 st. C. przez ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
    Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (ok. 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
    Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą jeszcze ciepłą polać na ciasto. Dobrze schłodzić, przynajmniej na kilka godzin, aż stężeje.

Porady

Biszkopt można namoczyć mocną kawą rozpuszczalną lub herbatą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować