Bardzo lubię kokos i batoniki bounty. Postanowiłam pokombinować i stworzyć ciasto kokosowe, wyszło całkiem niezłe. Bardzo łatwy w przygotowaniu deser .
Ciasto kokosowe a'la bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec w temperaturze 170-180 st. C. przez ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (ok. 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą jeszcze ciepłą polać na ciasto. Dobrze schłodzić, przynajmniej na kilka godzin, aż stężeje.
Porady
Biszkopt można namoczyć mocną kawą rozpuszczalną lub herbatą
Komentarze