Ciasto Knoppers bez pieczenia z borówkami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składa się z masy czekoladowo-orzechowej oraz mlecznej. Ciasto jest bardzo eleganckie, konkretne, słodkie. Jestem pewna, że każdemu posmakuje.
Robi się je łatwo, szybko.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MASA CZEKOLADOWO-ORZECHOWA

    -200g masła
    -1 szklanka mleka w proszku pełnego
    -300g kremu czekoladowego
    -1 łyżka ciemnego kakao
    -1,5 szklanki posiekanych orzechów arachidowych, laskowych lub włoskich

    MASA MLECZNA

    -250ml mleka
    -2,5 szklanki mleka w proszku pełnego
    -0,5 szkl cukru
    -200g masła

    POLEWA

    -100g czekolady mlecznej lub deserowej
    -pół łyżki ciemnego kakao
    -25g masła
    -4 łyżki mleka

    DODATKOWO

    -około 400g herbatników
    -borówki do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ciasto knoppers bez pieczenia z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek robimy masę czekoladowo-orzechową. Masło ucieramy na uch, dodajemy do niego krem czekoladowy i wszystko miksujemy.

    Następnie dodajemy łyżkę kakao,szklankę mleka w proszku i 1,5 szklanki posiekanych orzechów.
    Wszystko miksujemy Masa jest bardzo gęsta, chwilkę ją trzeba pomiksować.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie pierwszą warstwę herbatników.
    Na herbatniki wykładamy masę, rozsmarowujemy ją delikatnie, tak by herbatniki się nie podnosiły).
    Na masę dajemy drugą warstwę herbatników.

    Przechodzimy do masy mlecznej.

    W garnku zagotowujemy 250ml mleka i pół szklanki cukru-studzimy.
    Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy wciąż miksując ostudzone mleko z cukrem, masa tu nie wygląda dobrze, ale tak ma być.
    następnie dodajemy mleko w proszku, wszystko miksujemy. Masa uzyska piękną, gładką konsystencję.
    Masę mleczną wykładamy na herbatniki,wyrównujemy i układamy trzecią warstwę herbatników.
    Składniki na polewę dajemy do miski i rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
    Polewamy ciasto, ja dodatkowo posypałam borówkami.

    Ciasto powinno postać w lodówce kilkanaście godzin, by wszystko namiękło.

    Ciasto jest bardzo stabilne, masy konkretne, sztywne.
    W smaku na prawdę przypomina Knoppersa.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mleko Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować