Składa się z masy czekoladowo-orzechowej oraz mlecznej. Ciasto jest bardzo eleganckie, konkretne, słodkie. Jestem pewna, że każdemu posmakuje.
Robi się je łatwo, szybko.
Ciasto knoppers bez pieczenia z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek robimy masę czekoladowo-orzechową. Masło ucieramy na uch, dodajemy do niego krem czekoladowy i wszystko miksujemy.
Następnie dodajemy łyżkę kakao,szklankę mleka w proszku i 1,5 szklanki posiekanych orzechów.
Wszystko miksujemy Masa jest bardzo gęsta, chwilkę ją trzeba pomiksować.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie pierwszą warstwę herbatników.
Na herbatniki wykładamy masę, rozsmarowujemy ją delikatnie, tak by herbatniki się nie podnosiły).
Na masę dajemy drugą warstwę herbatników.
Przechodzimy do masy mlecznej.
W garnku zagotowujemy 250ml mleka i pół szklanki cukru-studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy wciąż miksując ostudzone mleko z cukrem, masa tu nie wygląda dobrze, ale tak ma być.
następnie dodajemy mleko w proszku, wszystko miksujemy. Masa uzyska piękną, gładką konsystencję.
Masę mleczną wykładamy na herbatniki,wyrównujemy i układamy trzecią warstwę herbatników.
Składniki na polewę dajemy do miski i rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
Polewamy ciasto, ja dodatkowo posypałam borówkami.
Ciasto powinno postać w lodówce kilkanaście godzin, by wszystko namiękło.
Ciasto jest bardzo stabilne, masy konkretne, sztywne.
W smaku na prawdę przypomina Knoppersa.Smacznego.
Komentarze