ciasto Knoppers

  • wyświetlono: 1499 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto smakuje wyśmienicie. Cała moja rodzina się nim zachwyca. Smakiem i wyglądem przypomina wafelka Knoppers. Ciasto to jest pracochłonne, ale efekt końcowy wart jest poświęcenia czasu. Deser dosłownie rozpływa się w ustach, jeszcze szybciej znika z talerzyków. Szczególnie do gustu przypadnie miło

satrycja
  • 120min

Składniki

Składniki Ciasto orzechowe: - 5 jaj - 3/4 szkl.orzechów włoskich posiekanych - 1/2 szklanki cukru - 5 łyżek mąki pszennej - 1 łyżka bułki tartej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kakaowe: - 6 jaj - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - kakao wg uznania(ja daję 3 średnio kopiaste łyżki) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I: -1 szklanka mleka -1/2 szklanki cukru -1 kostka Kasi -2 szklanki mleka w proszku -1 łyżka kakao -1/2 szklanki krojonych orzechów
Masa II: -1,5 kostki Kasi -4 łyżki Nutelli (duże) -2 łyżki spirytusu
Masa III: -2 szklanki mleka -2 łyżki cukru, 2 cukry waniliowe -2 łyżki mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -5 żółtek -1 kostka Kasi
Dodatkowo wafel do przełożenia. Jeśli ktoś woli można zastąpić go herbatnikami bądź krakersami.

Sposób przygotowania przepisu:

ciasto Knoppers

  • 1. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i żółtka, wsypać mąkę z orzechami , bułką i proszkiem, wymieszać. Wlać do formy i upiec. Czas pieczenia ok. 20-30 min w temp. 170 stopni. Ciasto kakaowe: Białka ubić, dodać cukier i żółtka, wsypać mąki i kakao, wymieszać, dać 2 łyżki oleju, wymieszać, przelać do formy. Czas pieczenia ok. 20-30 min w temp. 170 stopni. Obydwa placki po wystudzeniu przekroić ostrym nożem na pół, nasączyć ponczem z herbaty z cytryną. Masa I: Mleko, cukier i kakao zagotować, wystudzić. Kasię utrzeć, dodawać stopniowo wystudzone mleko i wsypywać mleko w proszku, dać orzechy wymieszać. Masa II: Kasię utrzeć , dodawać Nutellę i spirytus. Masa III: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mleka rozmieszać mąki i żółtka, wlewać stopniowo na gotujące się mleko, pogotować chwilę ciągle mieszając. Wystudzić. Kasię utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń. Przełożenie: Wafel (bądź herbatniki czy krakersy) masa I ciasto orzechowe masa II ciasto kakaowe masa III ciasto orzechowe masa II ciasto kakaowe masa I wafel (bądź herbatniki czy krakersy) wierzch polać dowolną polewą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekuchnia_dla_niejadka

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Oreo

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto Oreo

Prawdziwa gratka dla wielbicieli...

image-0eklvqx

Dodane przez: Agnieszkaleon

Ciasto Skubaniec

Szybkie i bardzo pyszne kruche...

porzeczkowiec

Dodane przez: edykas83

Ciasto PORZECZKOWIEC

Ciasto jest pyszne. Zrobiłam pierwszy...

Ciasto marchewkowe

Dodane przez: adamonika

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe smakuje przez...

Ciasto Marlenka

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto Marlenka

Marlenka - wysoki przekładaniec...

pychotka

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto Pychotka

Pyszne ciasto pychotka z orzechami,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE