Ciasto kinder pingui - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier i ubijać aż się rozpuści. Następnie pojedynczo dodawać żółtka, chwilę ubijać. Wlać olej i mleko krótko miksować. Mąkę połączyć z proszkiem i kakao i delikatnie połączyć z masą. Tortownica- 26 cm. Piec ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni C. Upieczony biszkopt pozostawić w foremce 10 min. Po czym objechać nożem na około i wyjąć. Pozostawić do wystygnięcia.
2.POLEWA: Czekoladę połamać na kawałki i razem z pozostałymi składnikami mieszać i rozpuścić na parze mieszając. Pozostawić do przestygnięcia.
3.MASA: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder i cukier waniliowy. Serek mascarpone zmiksować, aby zrobił się kremowy. Po czym partiami dodając śmietanę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać do niej łyżkę masy śmietanowej, a następnie dodać do reszty (zrobić to jak najszybciej).
4.Biszkopt przekroić na pół. Dolny placek posmarować połową masy i polać cieniutko polewą czekoladową, następnie wstawić do lodówki na kilka minut, Gdy polewa zastygnie posmarować pozostałą masą i przykryć drugim plackiem. Całość oblać polewą i wstawić do lodówki.
Komentarze