Ciasto kinder pingui - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
4 jajka ubić z cukrem na puszysta masę, dolać olej, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i proszek budyniowy. Delikatnie wymieszać.
Blachę (25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto wyłożyć na blaszkę.
Piec 30 minut w 175 st. C. Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty.
2.Masa czekoladowa:
czekolady połamać na kostki, włożyć do małego garnka, dodać kremówkę i podgrzać na małym ogniu aby czekolady się rozpuściły. Masę przestudzić.
3.Krem:
Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody, podgrzać do rozpuszczenia. Lekko ostudzić.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrami, pod koniec wlać ciepłą żelatynę, szybko wymieszać aby nie było grudek. 1/2 masy wyłożyć na 1 blat ciasta, wylać 1/2 chłodnej masy czekoladowej, resztę śmietany i 2 blat ciasta. Na Górę wylać resztę masy czekoladowej. Schłodzić.
Porady
Górę ciasta można dodatkowo polać cienkimi stróżkami mlecznej czekolady.
Komentarze