Ciasto Kilimandżaro

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od mamy. Jest super. Polecam !!!

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt (forma ok. 24 cm na 28 cm)
    -4 duże jajka,
    -1 szczypta soli,
    -2/3 szklanki cukru (ja dałam ciut mniej),
    -2/3 szklanki mąki plus 1,5 łyżki mąki (dla wyrównania ilości w związku z dodaniem kakao do ciasta),
    -1,5 łyżki kakao,
    -2 łyżki oleju,
    -2 łyżki wody,
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Masa jabłkowa:
    -1-1,5 kg jabłek,
    -2 galaretki cytrynowe,
    -1 łyżka masła.

    Masa budyniowa:
    -1/2 l mleka 3,2% ,
    -1/2 szklanki cukru (ja dałam mniej),
    -2 żółtka,
    -2 łyżki mąki pszennej,
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    -200 g masła (ja dałam ok. 180 g) - ważne, aby użyć dobrego masła nie margaryny.

    Polewa:
    -100 g gorzkiej czekolady,
    -2-3 łyżki wody,
    -1 łyżeczka masła,
    -wiórki kokosowe do posypania ciasta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kilimandżaro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Jajka miksujemy z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę. Następnie, dodajemy olej i wodę cały czas miksując. W osobnej misce mieszamy, a następnie przesiewamy mąkę, proszek, sól i kakao. Dodajemy do masy jajecznej i całość mieszamy szpatułką w jedną stronę, aż wszystkie składniki się połączą (mieszamy dosyć dokładnie po dnie, bo sypkie składniki lubią tam osiadać).
    Masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy tam na chwilkę biszkopt, aby gwałtownie nie zaserwować mu niskiej temperatury. Biszkopt studzimy, po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty.
    MASA JABŁKOWA:
    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i podsmażamy, aż staną się miękkie i rozpadną się. Następnie dodajemy galaretki i dusimy całość jeszcze chwilkę, aby wszystkie składniki połączyły się. Odstawiamy do ostygnięcia.
    MASA BUDYNIOWA:
    Odlewamy szklankę mleka. Dodajemy do niej żółtka i mąki i widelcem wszystko roztrzepujemy, aby nie było grudek. Pozostałą część mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i zagotowujemy.
    Gdy mleko się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy masę jajeczną cały czas mieszając rozcierając ewentualne grudki. Z powrotem stawiamy na ogniu i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Po ok. 5 minutach masa powinna wyraźnie zgęstnieć, będzie wyglądała tak jak budyń. Odstawiamy do ostudzenia.
    Gdy masa będzie zimna, w osobnej miseczce ucieramy masło na jasną i puszystą masę i dodajemy łyżka po łyżce masę budyniową, do momentu, aż masa się skończy, a krem będzie jednolity.
    POLEWA:
    Czekoladę z wodą i masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    WYKONANIE:
    Ciasto dzielimy na pół. Na jeden blat wykładamy chłodne jabłka, następnie na nie krem, przykrywamy drugim blatem, całość polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Chłodzimy w lodówce kilka godzin, aby masy dobrze się ścięły.

Porady

Najlepiej smakuje po 2 dniach pobytu w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować