Biszkopt (forma ok. 24 cm na 28 cm)
-4 duże jajka,
-1 szczypta soli,
-2/3 szklanki cukru (ja dałam ciut mniej),
-2/3 szklanki mąki plus 1,5 łyżki mąki (dla wyrównania ilości w związku z dodaniem kakao do ciasta),
-1,5 łyżki kakao,
-2 łyżki oleju,
-2 łyżki wody,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa jabłkowa:
-1-1,5 kg jabłek,
-2 galaretki cytrynowe,
-1 łyżka masła.
Masa budyniowa:
-1/2 l mleka 3,2% ,
-1/2 szklanki cukru (ja dałam mniej),
-2 żółtka,
-2 łyżki mąki pszennej,
-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-200 g masła (ja dałam ok. 180 g) - ważne, aby użyć dobrego masła nie margaryny.
Polewa:
-100 g gorzkiej czekolady,
-2-3 łyżki wody,
-1 łyżeczka masła,
-wiórki kokosowe do posypania ciasta.
Ciasto kilimandżaro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Jajka miksujemy z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę. Następnie, dodajemy olej i wodę cały czas miksując. W osobnej misce mieszamy, a następnie przesiewamy mąkę, proszek, sól i kakao. Dodajemy do masy jajecznej i całość mieszamy szpatułką w jedną stronę, aż wszystkie składniki się połączą (mieszamy dosyć dokładnie po dnie, bo sypkie składniki lubią tam osiadać).
Masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy tam na chwilkę biszkopt, aby gwałtownie nie zaserwować mu niskiej temperatury. Biszkopt studzimy, po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty.
MASA JABŁKOWA:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i podsmażamy, aż staną się miękkie i rozpadną się. Następnie dodajemy galaretki i dusimy całość jeszcze chwilkę, aby wszystkie składniki połączyły się. Odstawiamy do ostygnięcia.
MASA BUDYNIOWA:
Odlewamy szklankę mleka. Dodajemy do niej żółtka i mąki i widelcem wszystko roztrzepujemy, aby nie było grudek. Pozostałą część mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i zagotowujemy.
Gdy mleko się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy masę jajeczną cały czas mieszając rozcierając ewentualne grudki. Z powrotem stawiamy na ogniu i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Po ok. 5 minutach masa powinna wyraźnie zgęstnieć, będzie wyglądała tak jak budyń. Odstawiamy do ostudzenia.
Gdy masa będzie zimna, w osobnej miseczce ucieramy masło na jasną i puszystą masę i dodajemy łyżka po łyżce masę budyniową, do momentu, aż masa się skończy, a krem będzie jednolity.
POLEWA:
Czekoladę z wodą i masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
WYKONANIE:
Ciasto dzielimy na pół. Na jeden blat wykładamy chłodne jabłka, następnie na nie krem, przykrywamy drugim blatem, całość polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Chłodzimy w lodówce kilka godzin, aby masy dobrze się ścięły.
Komentarze