Ciasto kefirowe z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto babkowe z kefirem i olejem. Ciasto z jeżynami i kruszonką, oblane lukrem cytrynowym.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    -8 jajek
    -250 g cukru
    -600 g mąki
    -1 op. proszku do pieczenia (30g)
    -0,5 l kefiru
    -250 ml oleju

    OWOCE:
    -ok. 3/4 l. jeżyn (tu mrożone)

    KRUSZONKA:
    -250 g masła lub margaryny
    -200 g cukru
    -2 cukry waniliowe
    -250 g mąki

    LUKIER CYTRYNOWY:
    -200 g cukru pudru
    -sok z 1/2 cytryny
    -troszkę gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto kefirowe z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kefirowe z jeżynami 1. ciasto-Zmiksować jajka z cukrem. Następnie przesiać tam mąkę z proszkiem. Na niskich obrotach miksera mieszać, dolewając też kefir i olej. Ciasto wyłożyć do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia.
  • Ciasto kefirowe z jeżynami 2. owoce-Jeżyny porozrzucać po cieście.
  • Ciasto kefirowe z jeżynami 3. kruszonka-Wszystkie składniki zmiksować na gruby żwirek. Porozrzucać na owocach.
  • Ciasto kefirowe z jeżynami 4. Piec ok.1 godz. w 175*C. Pod koniec pieczenia jak ciasto za mocno brązowieje to przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu ciasto ostudzić.

    polewa-Cukier puder wymieszać z sokiem, dodając powoli gorącej wody. Tak żeby polewa był lejąca, ale nie za rzadka, ani za gęsta. Polać górę zimnego placka w esy-floresy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować