Ciasto kawowo-porzeczkowe

0 (0 ocen)

orzeźwiające

Składniki:


  • biszkopt:

    - 3 jajka
    - 1 szklanka cukru
    - 2 czubate łyżki mąki
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    - 40 ml kawy rozpuszczalnej
    - 2 galaretki niebieskie
    - 0,5 kg porzeczek

    - 400 ml śmietany 30 %
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody

    - 4 kostki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto kawowo-porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na biszkopt 1. Biszkopt:

    Żółtka zmiksować z cukrem pod koniec ucierania wlewamy strumykiem kawę mieszając cały czas . Z białek ubijamy sztywną pianę, wykładamy na żółtka, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, mieszamy dokładnie. Ciasto wylewamy do kwadratowej formy wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzić.
  • biszkopt 2. Porzeczki myjemy, oczyszczamy z gałązek. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i czekamy aż będzie tężeć. Następnie łączymy z porzeczkami i wykładamy na biszkopta. Wkładamy do lodówki aby stężała.
  • ciasto 3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder dalej miksując dodajemy żelatynę. Wykładamy na warstwę z porzeczkami i wkładamy do lodówki
  • z czekoladą 4. Na wierzch posypujemy startą czekoladę.

Porady

- kwadratowa forma (20 cm)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować