Ciasto kawowo-kokosowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

przepis od mojej mamy

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - biszkopt:jajek: 6 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - mąki: 1 szklanka

    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - cappuccino lub kawa rozpuszczalna: 2 łyżki

    - masa 1 i 2:mleko: 3 szklanki

    - cukier waniliowy: 1 opakowanie

    - cukier: 3 łyżki

    - budyń śmietankowy: 2 opakowania

    - ajerkoniak: 1 szklanka

    - wiórki kokosowe: 1 opakowanie

    - migdały w płatkach: 0.5 opakowania

    - DODATKOWO:kokos: 1 opakowanie

    - masło: 2 łyżki

    - cukier: 2 łyżki

    - Dodatkowo:mała kawa rozpuszczalna lub cappuccino: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kawowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Ubijamy pianę z białek. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kawę. Pieczemy ok. 30 minut, w mniejszej blaszce. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
  • 2. Masa1 i 2: gotuje budyń, studzę. Masło ubijam, dodaje przestygniętą masę oraz ajerkoniak dalej miksując. Tak ubitą masę dziele na dwie części. Do jednej dodaje wiórki kokosowe do drugiej płatki migdałowe.
  • 3. Masa 3: Rozpuszczam masło dodaje kokos i cukier i prażę na złoty kolor.
  • 4. Przestygnięty biszkopt kraje na 2 części. Spód nasączam kawą wymieszaną z alkoholem układam masę 1 z wiórkami kokosowymi, przykrywam drugim spodem, nasączam, układam masę 2 z migdałami, oraz masę 3 tzn. prażone wiórki.
    Wstawiam na godzinę do lodówki!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować