Ciasto kawowo - jabłkowe z bitą śmietanką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto do kawy, które zawsze się udaje.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    7 jaj
    1 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 szkl cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    2 łyżki wody gazowanej.
    MASA KAWOWA :
    1 kostka masła lub margaryny
    1/2 litry mleka
    1budyn waniliowy lub śmietankowy
    5 łyżek cukru
    1 łyżka kakao
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    MASA JABŁKOWA:
    1 kg jabłek
    3 łyżki cukru
    2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe
    BITA ŚMIETANA:
    300ml mleka
    2 op Śnieżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto kawowo - jabłkowe z bitą śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Jajka ubić z cukrem, nastepnie dodać olej i wodę, a na końcu dodawać porcjami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Podzielić na 2 części i piec w dwóch blachach ok 20 min do suchego patyczka (180 stopni).
    MASA KAWOWA
    Z mleka, cukru, mąki, budyniu, kawy i kakao ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć na puch i łączyć porcjami z budyniem ciągle ucierając.
    MASA JABŁKOWA
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i smażyć razem z cukrem. Wsypać galaretki i jeszcze chwilę smażyć. Zdjąć z ognia i ostudzić.
    BISZKOPT - POŁOWA MASY KAWOWEJ - MASA JABŁKOWA - DRUGA POŁOWA MASY KAWOWEJ - BISZKOPT.
    Na wierzch dajemy bitą śmietanę przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować