Ciasto kawowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Mieszankę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 minut, w temp. 160 C.
Biszkopt wystudzić.
Przygotować napar z kawy i wystudzić.
2.Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka.Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować.
Budyń przykryć i wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.
Biszkopt nasączyć naparem z kawy.
Wyłożyć masę czekoladową. Wyrównać. Ułożyć jedną warstwę herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi lub dżemem i przykryć drugą warstwą .
( ja nasączałam jeszcze herbatniki naparem z kawy)
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Przed podaniem ciasto oprószyć kakao i wiórkami z czekolady.
Komentarze